2024. április 17., szerda

Jól működnek a községi alapítású intézmények

Ülésezett a topolyai községi képviselő-testület

A topolyai községi képviselő-testület 16. ülésén Saša Srdić elnök 30 napirendi pontot terjesztett elő, amiket kisebb vitákkal, javaslatokkal közbetűzve szavazattöbbséggel viszonylag gyorsan elfogadtak a testület tagjai.

Szavazatszámlálás a képviselő-testületi ülésen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szavazatszámlálás a képviselő-testületi ülésen (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Penovác Náray Éva, a Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatónője beszámolt az intézmény múlt évi tevékenységéről, és az intézmény névadójának jubileumával jegyzett sikeres programokról, majd reményét fejezte ki, hogy az idei évben sikerül fellendíteni a fiókkönyvtárak működését. A Művelődési Ház 2017-es tevékenységéről szólva Csípe Tímea igazgatónő az egyik legnagyobb sikernek a felújított színház elkészültét nevezte.

– A színházépület a lehetőségeinkhez képest lett kialakítva. Nem azt mondom, hogy tökéletes, de a célnak megfelel. Topolyán színházterem hiányában az elmúlt évtizedben nagyon sokan elfordultak a művelődési élettől, de az utóbbi hónapokban az ott szervezett rendezvények kevés kivétellel telt házasak – hallhattuk az igazgatónőtől.

Topolya Község Múzeumának beszámolóját Gazsó Hargita igazgatónő tette közzé, aki a múlt év leglátogatottabb rendezvénysorozataként – a reformáció 500. évfordulója kapcsán szervezett kiállításokat emelte ki –, amit összesen 1000 ember látott. Mint mondta, ennek a programnak köszönhetően jelentős magánadomány is befolyt a múzeum részére. A jelentéseket elfogadta a testület.

Danica Vrekić, Toplya Község Idegenforgalmi Szervezetének az elnöke számolt be az elmúlt évi tevékenységről, kiemelve azt, hogy 4 millió dinárt használtak fel több város kiállításán képviselve a várost, illetve részt vettek egy tömeges sokobanjai gasztrofesztiválon, ahol a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ képviselte Topolyát.

Vékony Károly, (VSZL) javasolta egy a község jelképeivel ellátott szuvenírkészlet kialakítását, illetve szerinte nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a topolyai hétvégi programok szervezésére és népszerűsítésére a belgrádi és újvidéki kirándulók felé.

Topolya és Kishegyes község Szociális Védelmi Központjának tevékenységéről és költségeiről Jasmina Zimonić tartott beszámolót. Az ehhez a témához, illetve a Helyi Foglalkoztatási Cselekvési Terv meghozatalához is kapcsolódó indulatosabb ellenzéki felszólalások arra vonatkoztak, hogy a községből hatalmas méreteket öltött elvándorlás megállítása érdekében nemcsak szólamokat hallatni, hanem mihamarabb tisztességes bérezést fizető vállalatokat kell Topolyára csábítani.

Az ülésen elfogadták Topolya község polgári jogvédője, Miladin Nešić jelentését, aki rámutatott a kereskedelmi marketinges eladással járó mind gyakoribb átverésekre, és hogy megszaporodtak a szomszédok közötti vitás kérdések Topolyán és környékén.

Határozati javaslatot fogadtak el az állati eredetű hulladék elszállítására szolgáló speciális tehergépjármű használati jogának a Komgrad részére való átruházásáról, illetve a közvállalat ingatlanbővítéséről is. Az egyik legnagyobb vita a község állami földterületeinek haszonbérleti jogáról alakult ki. Góli Csilla, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló igazgatója beszámolója után a kft. idei gazdálkodási programját is jóváhagyta a testület, valamint a község tisztségviselőinek és közalkalmazottainak magatartási kódexét is.

Az ülésen határoztak Horvát Zsolt képviselő mandátumának megszűnéséről, majd javaslatot fogadtak el Đorđe Beko és Kádár József megbízatásának megerősítéséről.