2024. március 28., csütörtök

Célok a mezőgazdaságban

A szabadkai Regionális Gazdasági Kamara adatai alapján régiónk áruforgalmának nagy része a mezőgazdaságban valósul meg. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az ágazat 2017-ben körülbelül 188 millió dinár értékkel vett részt az exportban, míg az importban megközelítőleg 88 millióval, tehát csaknem 100 millió dinár áramlott be külföldről a mezőgazdaságnak köszönhetően. Az export legnagyobb része Oroszországba és az Európai Unióba irányult. Ezen adatok miatt is bír nagy jelentőséggel, hogy a gazdasági kamarában megalapították a mezőgazdasági bizottságot.

Ivan Vojnić Tunić (Fotó: Benedek Miklós)

Ivan Vojnić Tunić (Fotó: Benedek Miklós)

Az alapítóülésre pénteken került sor, és a jelenlévők Ivan Vojnić Tunićot választották meg a bizottság elnökévé. A bizottságot 22 tag alkotja, és első ülésükön több olyan célt fogalmaztak meg, amelyek a mezőgazdaság aktuális történéseire reflektálnak, illetve az elképzelések szerint pozitívan befolyásolhatják a mezőgazdaságunkat. A mezőgazdasági bizottság elnöke, illetve Slobodan Vojinović, a Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója az ülést követő sajtótájékoztatón elmondták, hogy a célok a mezőgazdaság különböző szegmenseire vonatkoznak. Az első az előttünk álló tavaszi munkálatokat, illetve a vetést foglalja magában, ugyanis a termelők bizonytalanok nemcsak az időjárás miatt, hanem a szükséges anyagiak miatt is. Itt fontos megemlíteni, hogy a termelők azt szeretnék elérni, hogy a hektáronkénti támogatás összegét növeljék meg legalább az állattartók esetében, illetve, hogy a mezőgazdasági termelők kedvezményes áron vásárolhassanak üzemanyagot, például az arra kirótt jövedéki adó eltörlésével. Vojnić Tunić ugyanakkor azt is elmondta, hogy az IPARD-pályázatok további népszerűsítésre szorulnak régiónkban, ugyanis kevesen éltek az adott lehetőségekkel.

A mezőgazdasági bizottság alapítóülésén szóba került a feldolgozóipar fejlesztésének fontossága is, hisz az itt megtermelt termények nagyobb hasznot hoznak, amennyiben késztermékként értékesítik.