2024. április 19., péntek

Gyümölcsből kaviár

Nyílt nap a Vegyészeti–Technológiai Iskolában
Kémiai kísérlet bemutatása a leendő középiskolásoknak (Fotó: Gergely Árpád)

Kémiai kísérlet bemutatása a leendő középiskolásoknak (Fotó: Gergely Árpád)

Pénteken ünnepelte a szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola az iskolanapját. Ebből az alkalomból délelőtt nyílt napot tartottak, ahol a leendő középiskolásokat várták színes programokkal. A középiskola oktatói és tanulói az iskola laboratóriumaiban és tantermeiben érdekes kémiai kísérleteket mutattak be. Az érdeklődők többek között megismerkedhettek az 1988 óta létező molekuláris gasztronómiával, ezen belül pedig megláthatták, hogy hogyan készíthető különböző gyümölcsökből kaviár. Bemutatták az iskolában folyó szappangyártást. Az iskola három éve készít szappant, amit értékesítenek is. Emellett láthatók voltak a varrógépek működés közben, és különböző kísérletek, amelyekkel a víz minőségét állapítják meg.

Lekić Ladócki Janka (Fotó: Gergely Árpád)

Lekić Ladócki Janka (Fotó: Gergely Árpád)

– A 2018/19-es tanévben a beiratkozási tervünk szerint három oktatási területen fognak szakok nyílni magyar nyelven. Mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és -feldolgozási szakirányon élelmiszer-ipari technikus és szőlész-borász szakot nyitunk. Mindkét szakra tizenöt tanulót veszünk fel. Vegyészet, nemfémek és nyomdászat területen gyógyszeripari technikus szakot nyitunk, erre harminc tanulót tervezünk felvenni. A textil és bőripar területen pedig ruhamodellező szak nyílik. Ide is harminc tanulót szeretnénk felvenni. Ami fontos, hogy ezek a szakok mind négyévesek, tehát a diákok továbbtanulhatnak, de munkát is tudnak vállalni, egyes szakok elvégzése után pedig akár magánvállalkozást is nyithatnak – mondta el a sajtó képviselőinek Lekić Ladócki Janka, az iskola pszichológusa.

Az iskola diákjai varrás közben (Fotó. Gergely Árpád)

Az iskola diákjai varrás közben (Fotó. Gergely Árpád)

Délután az iskolanap alkalmából ünnepi műsort szerveztek az iskola diákotthonában, ahol jelen voltak a Vegyészeti–Technológiai Iskola testvériskola-képviselői is Belgrádból, Belo Poljéről és Kiskőrösről.