2024. március 29., péntek

Nekünk is jogunk van szavazni

A VMSZ lakossági fóruma Palicson

Csütörtök este a palicsi Vigadóban tartották meg a VMSZ Itt a lét a tét, avagy nemzeti ésszel a magyarországi választásokról elnevezésű lakossági fórumát. A rendezvényen arra hívták fel a hallgatóság figyelmét, hogy még csak szombatig lehet regisztrálni az április 8-ai magyarországi választásokra.

Az egybegyűlteket és a meghívott vendégeket Vörös Árpád, a VMSZ palicsi helyi szervezetének elnöke köszöntötte.

Kávai Szabolcs történész elmondta, hogy nyolc évvel ezelőtt nemzeti kormány alakult, amelynek az volt az első dolga, hogy megadja a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak.

Vörös Árpád, Kávai Szabolcs, Erdődi Edvina és Dolinszky Gábor (Fotó: gergely Árpád)

Vörös Árpád, Kávai Szabolcs, Erdődi Edvina és Dolinszky Gábor (Fotó: gergely Árpád)

– Az elmúlt száz évben a sors ütött-vágott bennünket, délvidéki magyarokat, de a többi határon túli sorstársainkat is. Nyolc évvel ezelőtt azonban valami megváltozott, és ez a Fidesz-kormánynak köszönhető – mondta Kávai Szabolcs, és hozzátette, ezért egyértelmű, hogy a délvidéki magyarság melyik listára fog szavazni.

Kávai Szabolcs reagált Gyurcsány Ferenc azon kijelentésére is, amely szerint a határon túli magyarok ne szavazzanak a magyarországi választásokon.

– A mi dédapáink, dédanyáink is kivették részüket az egységes magyar állam, az egykori történelmi Magyarország építéséből, ők is részt vettek a dualizmuskori gazdasági fellendülés elősegítésében – mutatott rá a történész, aki szerint így a délvidéki magyarságnak is ugyanúgy joga van szavazni, mint az anyaországiaknak.

Megtelt a palicsi Vigadó terme (Fotó: Gergely Árpád)

Megtelt a palicsi Vigadó terme (Fotó: Gergely Árpád)

Erdődi Edvina jogász a fiatalok szemszögéből közelítette meg a választásokat. Beszédében elmondta, hogy a pályázatoknak, az Európa Kollégium felépítésének köszönhetően a délvidéki egyetemisták helyzetét össze sem lehet hasonlítani az öt évvel ezelőtti állapotokkal, amikor ő járt egyetemre. A választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy ez a második alkalom, hogy a határon túli magyarok élhetnek szavazati jogukkal.

– Azért fontos, hogy megfelelően töltsük ki az adatlapokat, mert 2014-ben a leadott szavazatok több, mint 15 százaléka nem volt érvényes – osztotta meg az előző választások tapasztalatait Erdődi Edvina, és hangsúlyozta, hogy az aktivisták nem azért járnak házról házra, hogy megmondják kire szavazzanak az emberek, hanem hogy segítsenek az adatlapok helyes kitöltésében.

Végezetül Dolinszky Gábor evangélikus lelkész szólt a hallgatósághoz, aki elmondta, hogy lelkészként azért szólal fel a rendezvényen, mert arra nem politikai ügyként tekint, hanem mint nemzeti kötelességre.

A beszédek után kötetlen beszélgetés alakult ki a vendégek és a hallgatóság között, melynek során a választásokat és az aktuális politikai témákat beszélték át.