2024. március 28., csütörtök

Összefogni a kertészeket

Prosperitati-pályázatismertető Muzslyán

A Prosperitati Alapítvány ötödik pályázati körének muzslyai ismertetőjére elsősorban a vidék kertészei jöttek el, a Császárkert Kft. ugyanis integrátor szerepet kapott, így várhatóan szorosabbá válik az együttműködésük.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben megtartott csütörtöki pályázatismertetőn jelen volt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is.
A muzslyai Császárkert Kft. 2008 óta egyengetni a vidék kertészeinek rögös útját. A legtöbben ugyanis kevés, ráadásul gyenge minőségű földdel rendelkeznek. Ezért csakis összefogva, közösen lehet túlélni a piaci kihívásokat. S Prosperitati pályázatai iránt ezért töretlen az érdeklődésük.
– Sok pályázónk volt eddig Muzslyáról, illetve Nagybecskerekről, és láthatjuk, továbbra is nagy az érdeklődés. Csaknem 180 pályázat és mintegy 210 millió dinár támogatás érkezett ebbe a közösségbe, ami, azt gondolom, nagyon szép eredmény. Ha Muzslyán vagyunk, akkor mindenképpen ki kell emelni, hogy van idevalósi integrátor is, a Császárkert, amely már eddig is szép eredményeket valósított meg a termelők bekapcsolásában. Reményeink szerint ezt tovább tudják fejleszteni, és a munka-intenzív haszonnövények termesztésében is tudunk előrehaladni. Szeretném azt is kiemelni, hogy ettől a pályázati körtől, tekintettel a nagy érdeklődésre és a kérésekre, a precíziós gazdálkodásban használható eszközök is elérhetőek – mondta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.
Az integrátor, a Császárkert Kft., nemrég óta új telephelyen dolgozik, ahol hamarosan egy csomagolóközpont is létesül majd. Ötven beszállítóval kötelesek együttműködési szerződést kötni, de, mint mondják, többen is jelentkezhetnek.
– Integrátorként szeretnénk Vajdaság-szerte összefogni a magyar kertészeket, hogy jó technológiával, tudással fölfejlesszük a kertészkedést. Egy olyan csomagolóközpontot alakítunk ki, hogy a vajdasági magyar termelők termékei külföldön akármelyik piacon megjelenhessenek. Megszervezzük a termelőknél a termelést, fölmérjük a lehetőségeiket, próbáljuk biztosítani mindazt, ami szükséges a mai világban egy minőségi termeléshez – hallottuk Madarász Gyulától, a Császárkert Kft. igazgatójától.
A kistermelők támogatás és integrátor nélkül nehezen tudnak fennmaradni a piacon.
– Szerintünk nagyon sokat tudnának segíteni nekünk az integrátorok, mivel mi, kistermelők, sokan két hektárnál kisebb területen termelünk, és szükségünk van a különféle új technológiákra, tudásra, meg persze támogatásokra is – mondja a szentmihályi Kiss Izabella. Somogyi Sándor a Közép-Bánátban bejegyzett két szőlész-borász egyike. Egyedül dolgozik egyhektáros szőlőskertjében. A Prosperitati által nyújtott támogatás számára nagy segítséget jelent, egyben terméke minőségén is javít.
– Felújítottam a vörösborkészítés technológiáját. Többé nem nyitott edényekbe, saját magam tusakolom le a törkölyt, ezt most már gép csinálja – mondja.
Muzslya a Prosperitati-pályázat bemutatójának a hatodik állomása volt az összesen 14-ből. Ezen a héten még Óbecsén tartanak pályázatismertetőt.