2024. április 16., kedd

Újabb mezőgazdasági pályázatok

Öntözőrendszerek, jégelhárítók, fóliasátrak, jószágfarmok felszerelésének beszerzését támogatja az illetékes titkárság

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság négy pályázatot jelentetett meg a vajdasági gazdák számára. Az első pályázati felhívás öntözőrendszerek és berendezések, víz-, levegő- és hőrendszerek fejlesztésére vonatkozik, amire az idén 310 millió dinárt különített elő a titkárság.

Színpompa-bomba a fóliasátor alatt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

E pályázatra azok jelentkezhetnek, akik gyümölcs- vagy zöldségtermesztéssel, illetve más szántóföldi növény termesztésével foglalkoznak. A lekérhető legnagyobb összeg nem haladhatja meg a 10 millió dinárt.
A második pályázati felhívás jégelhárító rendszerek, gyümölcs, szőlő és komló termesztéséhez szükséges eszközök beszerzésére szól. A természeti károk elleni védekezés elősegítésére 120 millió dinár áll rendelkezésre, a megpályázható legnagyobb összeg 7 millió dinár. Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes elmondása szerint a támogatás célja, hogy még több gyümölcsös kerüljön jégvédelmi háló alá.
A harmadik pályázat, amely a fóliasátrak kiépítésének és felszerelésének a támogatását szolgálja, 60 millió dináros kerettel rendelkezik. Fél hektárnál kisebb fólia alatti területen gazdálkodó termelők pályázhatnak a sátrak vázszerkezetének és a szükséges fóliának a beszerzésére, fűtési, locsoló- és csöpögtető rendszer kiépítésére. A kérhető összeg egy pályázaton maximálisan 2,1 millió dinár, negyven év alattiak és nők, illetve nehezebben megmunkálható mezőgazdasági területek esetében maximálisan 2,3 millió dinár. Mint Ótott Róbert kiemelte, a titkárság ezzel a pályázattal az intenzív növénytermesztést és a feldolgozást kívánja előmozdítani.
A negyedik pályázat jószágfarmok felszerelésének a beszerzését támogatja, erre 50 millió dinárt különített el a titkárság. Marha, sertés, juh- és kecskefarmok, baromfifarmok felszerelésére, valamint takarmány-előkészítő, -kezelő, -elosztó rendszerek beszerzésére és trágyázáshoz szükséges eszközökre pályázhatnak a bejegyzett mezőgazdasági termelők. A gazdák maximálisan 2 millió dinárra pályázhatnak, a nők és a negyven évnél fiatalabbak, valamint a nehezebben megmunkálható mezőgazdasági területek esetében ez az érték 2,2 millió dinár.
A gazdák a pályázaton a befektetés költségeinek a 60 százalékát tudják visszaigényelni. A negyven évnél fiatalabbak gazdák esetében, vagy ha a gazdaság hordozója nő, ez a visszatérítés 70 százalék is lehet. A gazdák előszámlával is tudnak pályázni, valamint azt is fontos kiemelni, hogy egyszerűsödött a pályázás folyamata. Azokat az igazolásokat, kivonatokat, amelyeket az állami szervek adnak ki, a titkárság hivatalból beszerzi – tette hozzá a titkárhelyettes. Mind a négy pályázat benyújtásának a határideje május 15-e. A gazdák bővebben a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság honlapján http://www.psp.vojvodina.gov.rs/ vagy telefonos elérhetőségein tájékozódhatnak.