2024. április 24., szerda

Krstajić: Jó hangulatot kell teremtenünk

Ma 20.30-tól Torinóban játszik felkészülési mérkőzést a szerb és a marokkói válogatott, a júniusban kezdődő oroszországi világbajnokságra való felkészülés keretében. A két alakulat egyaránt ott lesz a Mundialon – Szerbia az E csoportban, míg észak-afrikai ellenfele a B csoportban várja a küzdelmeket.

Elégedetten állt a nyilvánosság elé Mladen Krstajić, a Sasok megbízott szövetségi kapitánya, aki elsőként arról számolt be, Branislav Ivanović helyett Aleksandar Kolarov veszi át a csapatkapitányi karszalagot. „Bízom benne, hogy Kolarov és helyettese, Nemanja Matić ott folytatja a vezetést, ahol Bane abbahagyta. Ivanović sokat adott ennek a csapatnak és az országnak” – kommentálta a döntést a vezető.

A szakmai kérdésekről Krstajić edző elmondta, nincs sok titkolnivalója, de természetesen a játékrendszerük csak a pályán derülhet majd ki: „Nem sok minden fog változni ahhoz képest, ahogy a tavaly novemberi ázsiai barátságos tornán játszottunk (Kína és Dél-Korea ellen – a szerző), legfeljebb néhány személyi kérdés változhat. A legfontosabb, hogy jó hangulatot alakítsunk ki a csapat és a szurkolók körében, az ország a legjobb kiadásunkat várja el, attól függetlenül, hogy nem tétmeccset játszunk” – elmélkedett a szakember.

Marokkó ellen Szerbia reális képet kaphat arról, hol tart a felkészülésben, hiszen az afrikai gárda igen sikeres szériát fut – magabiztos csoportgyőztesként jutott ki Afrikából az oroszországi vb-re, februárban pedig diadalmaskodott az Afrika-bajnokságon.

A szerb keret a Marokkó és Nigéria elleni mérkőzésre, kapusok: Stojković (Partizan), Rajković (Maccabi), Dmitrović (Eibar). Hátvédek: Ivanović (Zenit), Kolarov (Roma), Rukavina (Villarreal), Maksimović (Szpartak Moszkva), Tošić (Beşiktaş), Veljković (Werder), Nastasić (Schalke), Basta (Lazio), Savić (Crvena zvezda), Obradović (Anderlecht). Középpályások: Matić (Manchester United), Milivojević (Crystal Palace), Grujić (Cardiff), Milinković-Savić (Lazio), Ljajić (Torino), Gaćinović (Frankfurt). Támadók: Tadić (Southampton), Kostić (Hamburg), Živković (Benfica), Mitrović (Fulham), Prijović (PAOK).

Klasszikus csata Düsseldorfban

Az Európában és a világon megrendezett számos felkészülési mérkőzésből is kimagaslik az utóbbi két világbajnok, a 2010-es győztes Spanyolország és a 2014-ben ünneplő Németország párharca. Joachim Löw Natioanelfje és Julen Lopategui Furiája legutóbb 2014 novemberében találkozott barátságos meccsen, akkor a germánok Toni Kroos hajrágóljával ünnepeltek. Azt megelőzően azonban, a hispán gázolás éveiben, 2008-ban az Eb-döntőben, 2010-ben pedig a vb-elődöntőben örülhetett a spanyol csapat. A két gárda várhatóan igen erős felállással lép pályára – német részről Marco Reus, spanyol részről pedig Sergi Roberto lehet a legnagyobb nevű hiányzó.

A ma esti mérkőzések között érdemes még figyelni az Oroszország–Brazília, Argentína–Olaszország, Hollandia–Anglia és Franciaország–Kolumbia slágerösszecsapásokra.