2024. március 28., csütörtök
SPORTMIX

Bolt a Borussia edzésén

Usain Bolt nyolcszoros olimpiai bajnok atléta ma délelőtt részt vesz a Borussia Dortmund labdarúgócsapatának edzésén. A német klub csütörtöki bejelentése szerint ezzel valóra válik a 31 éves jamaicai sprinter álma, hogy egy topcsapattal tréningezhessen. Az edzés nyilvános lesz, a várakozások szerint nagyon sok szurkoló látogat majd ki, hogy lássa a 100 és 200 méteres síkfutás világcsúcstartóját, bár a klub arra figyelmeztetett, hogy a férőhelyek száma véges.

Ronaldinho politizál

Ronaldinho, a brazilok aranylabdás és világbajnok labdarúgója belépett a Brazil Republikánus Pártba (PRB), és elképzelhető, hogy az októberi választásokon is indul. „Nagyon örülök, hogy részese lehetek egy olyan programnak, amely a legjobb az országnak, továbbá modernitást, boldogságot és egészséget biztosít minden lakosának” – idézte a 37 éves Ronaldinhót a párt által kiadott közlemény.

Ronaldinho a PSG-ben vált ismert labdarúgóvá Európában, majd 2003-ban már világbajnokként szerződött a Barcelonához, amelynek öt éven át vezéregyénisége volt. A katalánokkal öt trófeát nyert – 2006-ban a BL-ben diadalmaskodott –, 2005-ben kiérdemelte az Aranylabdát.

Világűrben a focilabda

Sikeresen Föld körüli pályára állt a szerdán felbocsátott, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó Szojuz MSZ–08 űrhajó háromfős legénységével és különleges rakományával, az Oroszországban június 14. és július 15. között rendezendő labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájával.

Az űrhajósok, az orosz Oleg Artyomjev, illetve két amerikai, Drew Feustel és Ricky Arnold magukkal vitték a vb Zabivaka nevű kabala figuráját is. Az MSZ–08 fedélzetén röviddel a startot követően készült videón látható volt, ahogy a farkast ábrázoló plüssállat a súlytalanság állapotában lebeg. Artyomjev még az indulás előtt bejelentette: „Azt a labdát visszük magunkkal, amelyet az első mérkőzésen fognak használni.” A labdát egyik kollégája, Anton Skaplerov űrhajós hozza vissza a Földre májusban.

Veszélyben Froome Tour-szereplése

Amennyiben a július 7-ei rajtig nem tisztázódik a doppingügye, megtagadhatják az indulási jogot a négyszeres győztes, címvédő Chris Froome-tól a Tour de France kerékpáros-körverseny szervezői. Az angol Daily Mail című lap csütörtökön azt írta, hogy a rendezőknek lehetőségük van erre, és fontolóra is veszik ezt a lépést.

A nemzetközi szövetség (UCI) ugyan doppingvétség gyanúja miatt eljárást folytat a 32 éves brit sportoló ellen, de határozat még nem született az ügyben. Froome-ról decemberben derült ki, hogy pozitív tesztet produkált a 2017-es Vuelta a Españán, amelyen szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki. Az összetettben győztes kerekes tagadja, hogy bármilyen szabályt megsértett volna, mert engedéllyel használja a készítményt. Az ügyvédek és a szakemberek még mindig a kimutatott értékek magyarázatával vannak elfoglalva, közben pedig Froome továbbra is versenyez: április közepétől Ausztriában száll nyeregbe, míg május 4-étől a Giro d’Italián akar indulni.