2024. április 25., csütörtök

Trump aláírta a 1,3 billió dolláros költségvetést

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint péntek délelőtt aláírta a 1,3 billió dolláros költségvetést, amelyből több, mint 664 milliárd dollár jut a hadseregre, rendkívül erős és modern hajókra, teljesen láthatalan repülőkre, tankokra, légvédelmi, rakétaelhárító rendszrekre, határvadász egységekre. A Mexikóval határos övezet falasítására is jelentős összeg jut, immigrációs bírák is munkához jutnak a költségvetésből. Trumpnak nem tetszik a magas költségvetés, ám mégis aláírta, és elmondta azt is, hogy tavaly 500 millirád dollár veszteséggel járt a Kínával aláírt kereskedelmi szerződés, nem engedhetik meg, hogy megismétlődjön.

Az Egyesült Államok Kongresszusa kétpárti összefogással, 256:167 arányban elfogadta a 1,3 billió (angolul trillion, tíz a tizenkettedik hatványon, millió szorozva millióval) dolláros költségvetést és ezzel ismét idejében megakadályozott egy kormányzati hosszú szünetet.

A gyűlésen a Trump-Oroszország értekezések többségét ignorálták.

A kétpárti 1,3 billió dolláros költségvetés hatalmas összegeket pumpál a Pentagon programjaiba és hatalmas összegeket szán infrastrukturális fejlesztésekre, utak építésére, valamint a nemzet kábítószerellenes harcára, ám patthelyzetben hagyta a Kongresszust a gyerekként érkezett fiatal immigrálók, a dreamerek kiutasításának kérdésében és az egészségügyi prémiumok megnyirbálásának háborgása közepette.

A Kongresszus végleg elfogadta a gigantikus 1,3 billió dolláros költségvetést, ami a költségvetési vitákat lezártnak tekinti, egy hosszabb időre. A döntéshez az erőforrások átütemezése után voltak csak hajlandóak hozzájárulni a demokraták és a kormányzati szünettől való félelemben, mert jelenleg a kormányzati és törvényhozói hivatalok fő testületeiben mind republikánusok adják a többséget, a Kongresszusban, a Szenátusban, a Fehér Házban és a legfelsőbb bíróságon is.

A költségvetés elfogadásának döntését a Szenátus is elfogadta 65:32 arányban, valamivel éjfél után, pénteken korán, washingtoni idő szerint, amivel még egy kormányzati szünetet akadályozott meg, amelyet mindkét párt meg szeretett volna akadályozni, és korábban még Barack Obama hozott egy határozatot amely serkenti a kormányzati összeomlások ellehetetlenítését. A költségvetési döntés meghozatalával elsöprően a büdzsé lyukjait is betömték, ami kavarodást keltett a konzervatív ellenzék soraiban és körvonalazta a elkövetkezőkben folytatott pénzügyi támogatási viták lehetséges harcait a félidős, 2018-as választások előtt.

A Kongresszus könnyűszerrel fogadta el 256:167 arányban a kétpárti költségvetést, ami a kompromisszumos döntések népszerűségét csökkenti, ami a kormányzati döntésekre szeptember óta jellemző. A költségvetés felerősíti a hadiipart és a hadseregállományt, kormányzati erőforrásokat biztosít és juttat el az ország minden zugába.

A Kongresszus kisebbségi, demokrata párti vezetője Nancy Pelosi, és a Szenátus demokrata párti kisebbségi vezetője Chuck Schumer nyilatkoznak újságíróknak a masszív kormányzati költségvetés kongresszusi elfogadásáról, Washingtonban, csütörtökon, 2018 március 22-én. "A tulajdon előnyünket is felhasználtuk, hogy elfogadjuk ezt a költségvetést" - mondta Pelosi, míg Schumer kijelentette, hogy "Jól érezzük magunkat", majd hozzátette, "Egy nagyon jó költségvetést hoztunk meg."