2024. április 25., csütörtök

Megnyitotta Egyiptom két napra a Gázai övezettel határos rafahi határátkelőt

Egyiptom két napra megnyitotta pénteken a Gázai övezettel határos rafahi határátkelőt mindkét irányban - jelentette a kairói palesztin diplomáciai képviselet.

A nagykövetség közleménye szerint a hatóságok a humanitárius céllal utazóknak nyitják meg péntekre és szombatra az átkelőt.
Az idén harmadszor nyitják meg a határátkelőt. Egyiptom legutóbb egy hónapja tette ezt, és eredetileg négy napig akarta nyitva hagyni, de egy nap után lezárta terrorfenyegetettségre hivatkozva. A kairói palesztin képviselet akkori közleménye szerint ugyanis az egyiptomi biztonsági erők arról szereztek tudomást, hogy az ország keleti felében, a Sínai-félszigeten tevékenykedő terroristák robbanószerkezeteket készültek felhelyezni a palesztinokat szállító autóbuszokra.
A gázai belügyminisztérium múlt havi jelentése szerint a külföldre utazni szándékozók közül mintegy 25 ezer ember, köztük számos beteg és tanuló van várólistán.
A Hamász többször kérte Egyiptomtól a rafahi határátkelő tartós nyitva tartását, ami benne foglaltatik a Fatah és a Hamász közötti megbékélési megállapodásban. Egyiptom viszont a Sínai-félsziget biztonsági helyzetéhez köti a kérés teljesítését. A Sínai-félszigeten ugyanis számos dzsihadista tevékenykedik.
A Palesztin Hatóságot vezető és Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom tavaly októberben kötött politikai megbékélésről szóló megállapodást szélsőségesebbnek tartott riválisával, a Gázai övezetet uraló Hamásszal, ennek keretében egyezség született az új egységkormányról és a Gázai övezet irányításáról is. November elején a Hamász átadta az Izraelbe és Egyiptomba vezető gázai átkelőhelyek ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak.
Bár a megállapodás értelmében az átkelőhely a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt áll, a Hamász felügyeli az utat a határátkelőhelyig, és hangolja össze az utazási kérelmek engedélyezését.