2024. március 29., péntek

Megerősítette Putyin győzelmét a választási bizottság

Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a szavazatok 76,69 százalékával nyerte meg az orosz elnökválasztást - közölte pénteken Moszkvában a központi választási bizottság.

A múlt vasárnap megtartott választáson, amelyet a testület érvényesnek minősített, Putyinra a hivatalos végeredmény szerint 56 430 712 szavazó adta le voksát.

Pavel Grugyinyin, a kommunisták jelöltje 8 659 206 vokssal 11,77 százalékot, a liberális demokrata Vlagyimir Zsirinovszkij pedig 4 154 985 szavazattal 5,65 százalékot ért el. Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés) 1,68, Grigorij Javlinszkij (Jabloko), 1,05, Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) 0,76, Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) 0,68, Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség) pedig 0,65 százalékot kapott.

A választási testület közölte, hogy komoly szabálysértést a választás alatt nem észlelt. Az eredményeket 16 választási körzetben kellett semmissé nyilvánítani, és nem kizárt, hogy ezt még további hétben is meg kell tenni.

Ella Pamfilova, a központi választási bizottság elnöke sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem minden potenciális elnökjelölt vett részt a választásban "a törvénnyel fennálló múltbeli problémái miatt", de úgy vélekedett, hogy ez nem fogta vissza a versenyt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a beiktatás hivatalos dátumát később teszik közzé. Az elnöki eskütétel az előző, hatéves államfői ciklus lejárta után esedékes. Putyint legutóbb 2012. május 7-én iktatták be.