2024. április 23., kedd

„Nem létezik feketelista”

Kyle Scott: Szerbiának magának kell megtalálnia a megoldást a koszovói viszony rendezésére

Amerika nem gyakorol nyomást Szerbiára, hogy ismerje el Koszovót. Természetesen üdvözölnénk, ha ezt megtenné, de nem gyakorlunk rá nyomást. Szerbiának magának kell megtalálnia a megoldást, hogy rendezze a viszonyát Koszovóval –  emelte ki ma Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete.

Kyle Scott elmondta, Amerika figyelemmel kíséri a Belgrád–Pristina-párbeszédet, de a tárgyalások lefolytatását az Európai Unió vezeti. Ők csupán érdeklődéssel figyelik a párbeszéd alakulását, és ha valaki segítséget kér Amerikától, készek segítséget nyújtani, hogy a dialógus a megfelelő irányba haladjon.

– Szeretnénk, ha Szerbia és Koszovó meg tudna állapodni, illetve az lenne jó, ha a megállapodás hosszú távra szólna – emelte ki Scott.

Újságírói kérdésre, miszerint Amerika is a kompromisszumos megoldás mellett foglal-e állást, az amerikai nagykövet kiemelte: minden megállapodás dolga. A tárgyalófeleknek ebben az esetben is meg kell találniuk a kompromisszumot. Mint mondta, Szerbiának találnia kell megoldást Koszovó státuszára, hiszen Európa elvárja, hogy Szerbia és Koszovó rendezze egymás közötti viszonyát, ha folytatni szeretnék az európai uniós felzárkózási folyamatot. Az EU nem kíván ilyen jellegű problémákat a közösségen belül.

Arra az újságírói kérdésre pedig, hogy ha Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, számolnia kell-e azzal, hogy Amerika „feketelistára” teszi, Scott kiemelte, nem érti, milyen feketelistáról lehet szó, Amerika nem él ilyen megoldásokkal, így Szerbia sem kerülhet fel semmiféle listára.