2024. április 18., csütörtök

Elfogadták a közlekedésbiztonsági törvényt

A légfék nélküli kapcsolható eszközöket nem kell műszaki vizsgálatnak alávetni, sem bejegyeztetni

A Köztársasági Képviselőház tegnap megszavazta a közlekedésbiztonsági törvény módosítását, így annak hatályba lépése után nem kell többé műszaki vizsgálatra vinni a fékrendszerrel nem rendelkező kapcsolható mezőgazdasági eszközöket. Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője rámutatott, mire a tavaszi munkálatok megkezdődnek, a törvénymódosítás hatályba lép.

Fremond Árpád (Fotó: Ótos András)

Fremond Árpád (Fotó: Ótos András)

– Néhány évvel ezelőtt lett ez központi téma. Elsősorban azokról a kapcsolható eszközökről van szó, amelyeket a szántóföldeken használnak különféle műveletekre, például a trágyaszóróról, a permetezőkről, présekről, nagy tárcsákról, amelyek gyárilag nem rendelkeznek sem légfékkel, sem irányjelzővel. Éppen ezért merült fel a kötelező bejegyeztetés és a műszaki vizsgálat kapcsán a probléma. Ezeket az eszközöket a traktor a saját súlyával állítja meg, ezért gyárilag nem szerelik fel őket légfékkel, és az Európai Unióban sem kell bejegyeztetni. El tudtuk érni, hogy ezek a kapcsolható eszközök kikerüljenek a bejegyzési kötelezettség alól, illetve műszaki vizsgálatra sem kell vinni, így a termelőknek egy jelentős problémája oldódik meg, hiszen sokukat megbüntették éppen ezek miatt a munkaeszközök miatt – nyilatkozta lapunknak Fremond Árpád. Hozzátette, a közlekedésbiztonsági törvény módosításával a továbbiakban azokat a mezőgazdasági munkagépeket is évente egyszer kell műszaki vizsgálatra vinni, amelyek esetében ezt korábban évente kétszer kellett megtenni.

– Ez a törvénymódosítás a VMSZ választási ígérete volt 2016-ban. A mezőgazdaság tekintetében a 2017. év jól alakult a választási ígéreteinket illetően, hiszen a koalíciós szerződésben megfogalmazott követeléseink közül a földtörvény szigorítása, a kistermelői rendeletek meghozatala, az ipar beindítása, a mezőgazdaságban dolgozók nők státuszának a rendezése, illetve a kapcsolható eszközöknek a kérdése is megoldódott. Van még tennivalónk és választási ígéretünk 2018-ra vonatkozóan is, de örülünk annak, hogy a kapcsolható eszközök kérdése lekerül végre a napirendről – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

Fotó: Ótos András (Archív)

Fotó: Ótos András (Archív)

A parlament napirendjén több mint harminc törvényjavaslat, törvénymódosítás szerepelt. Megvitatásuk még a múlt héten befejeződött, de a szavazásra tegnap került sor. A napirenden szereplő törvényekre a képviselők több mint 1000 módosítási indítványt nyújtottak be, abból mintegy 350-et a Szerb Haladó Párt az idegenekről szóló törvényre, de végül ők maguk sem támogatták, csak a törvényt fogadták el. A szavazás több órán keresztül tartott.

Az idegenekről szóló és a szigorúbb büntetéseket és eljárásokat előirányzó közlekedésbiztonsági törvény mellett elfogadták a menedékjogról szóló törvényt, a határellenőrzésről szóló törvényt, a nemzeti DNS-nyilvántartást szabályozó törvényt. Szavaztak a személyi számról szóló törvényről is, a rendőségről szóló törvényről, illetve a közrendről szóló törvényről. Elfogadtak több megállapodást, többek között a belügy és Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálatának együttműködési megállapodásáról is.