2024. április 16., kedd

Kertes még nem lélegezhet fel

A cigaretta csempészet és a hivatali visszaélés címén indított ügyet újratárgyalják

A belgrádi Fellebbviteli Bíróság megsemmisítette a Bojana Jeremić (Bajrušević) elleni, cigaretta csempészet miatt öt év fegyházelzárást kimondó elsőfokú bírósági ítéletet és az ügy újratárgyalását rendelte el. A Mihajl Kertes, a valamikori Szövetségi Vámigazgatóság igazgatója, valamint a Miodrag Prailović és a Predrag Jovančić ártatlanságát kimondó bírósági ítéletet is megsemmisítette a másodfokú bíróság és az ügy újratárgyalását rendelte el. Utóbbi három személyt hivatali visszaéléssel vádolták, illetve vádolják.

A dolog érdekessége, hogy a Fellebbviteli Bíróság Bojana Jeremić esetében úgy az ügyészség, mint a vádlott, azaz az elítélt védőügyvédje panaszának is helyt adott. A Jeremić elleni ítéletre benyújtott két fellebbezésben mindkét fél rámutatott a bírósági ítélet érthetetlenségére és következetlenségére.

A korábbi vádirat szerint a bűnbanda 1996 és 2001 között foglalkozott cigaretta csempészettel. Az ügyészség szerint az éveken át folyamatosan elkövetett bűncselekményre Mirjana Marković, Slobodan Milošević felesége adott utasítást. Arra utasította Kertest, hogy engedje át az országhatáron a Jelena Bajrušević tulajdonában álló Tref rentacar tehergépkocsijait, amelyekkel illegálisan szállítottak cigarettát az országba. A bevétel először Bajrušević számláira került, majd végül a Milošević család bankszámláin végezte.