2024. április 20., szombat

Ingyenes orvosi vizsgálat országszerte

Ezúttal elsősorban nőgyógyászati vizsgálat, hasi ultrahang és anyajegyvizsgálat várja az érdeklődőket

Vasárnap folytatódik az egészségügyi minisztériumnak a megelőzés jegyében útjára indított ingyenes orvosivizsgálat-sorozata. A polgároknak Szerbia minden egyes közkórházában, a négy belgrádi klinikai központban, valamint az újvidéki vajdasági, a kragujevaci és a niši klinikai központokban lesz lehetőségük térítésmentesen orvosi vizsgálatnak alávetni magukat, reggel 8 és délután 4 óra között. A programba mostanra egyes egészségházak is bekapcsolódtak.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a program kezdetén a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy fokozni szeretnék a polgárok felelősségérzetét, pontosabban gyakorlattá tenni, hogy figyelmet fordítsanak saját vagy szeretteik egészségére.

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy az egészségügyi minisztérium megszervezi az ingyenes orvosi vizsgálatot. Eddig 120 ezer polgár élt a felkínált lehetőséggel. A vizsgálatok során több ezer esetben állapítottak meg olyan egészségügyi problémát, amely további vizsgálatokat vagy kezelést igényel.

Vajdaságban ezúttal kilenc település egészségügyi intézményében szervezik meg az ingyenes orvosi vizsgálatot: a hasi ultrahangos vizsgálatot, nőgyógyászati vizsgálatot és az anyajegyek vizsgálatát, azaz szűrését Újvidéken a Vajdasági Klinikai Központban, a szabadkai, a nagykikindai, a verbászi, a verseci, a zombori és a zentai közkórházban szervezik meg, a mitrovicai közkórházban a hasi ultrahangos vizsgálatot és az anyajegyek vizsgálatát, a nagybecskereki közkórházban pedig csak a nőgyógyászati vizsgálatot. Betegkönyvre nincs szükség, de fontos, hogy a résztvevők valamilyen személyes dokumentummal igazolni tudják személyazonosságukat.