2024. április 19., péntek

Vonat az új hídon

Minden jel arra mutat, hogy a valamikori Žeželj-, azaz hivatalos nevén Testvériség–egység híd helyén épülő új híd munkálatai a vége felé közelednek

Aleksandar Bojović, a hídépítés projektjével megbízott szakember elmondta, hogy az Újvidék–Zombor útvonalon közlekedő vonat a napokban egy kis „kitérőt” tett, és egy órára megállt az új hídon, hogy teszteljék annak a terhelhetőségét – írja a 021.rs hírportál.

– A vonatban a Szerbiai Vasutak tíz mérnöke „utazott”, ők tüzetesen átvizsgálták a sínpárok terhelés utáni állapotát, felmérték a híd teherbíró képességét. Ők annak a bizottságnak a tagjai, akik a híd hivatalos megnyitója előtt utoljára átvizsgálnak majd mindent.

– Valóban gyönyörű látvány végre egy ilyen szép, piros vonatot látni az épülő hídon. A szerelvény két vonatkocsiból állt, amelyek súlya összesen 90 tonna (üresen). A híd terhelését mérő szenzorok alig észleltek valami változást, de meg kell említeni, hogy ez a 90 tonna semmiség ahhoz képest, amilyen terhelésnek (több ezer tonna) lesz kitéve az új híd, ha megindul rajta a vasúti és a közúti forgalom. A hídon már jártak nehéz járművek, a sínek közötti részek betömésére való kavicsot szállító vasúti kocsik sokkal nehezebbek. Ami a sínek körüli munkát illeti, még 15 centiméternyi kavicsréteget kell szórni a sínek közötti hézagok kitöltésére, ezt a munkát a tervek szerint péntekig befejezik – magyarázta Bojović.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor az új hídon április elején már megindulhat a menetrendszerű vasúti forgalom. A közúti forgalom előtt pedig akkor nyitják meg a hidat, ha elkészülnek a bekötőutak.

Az acélszerkezetű építményt eredetileg 2011-ben tervezték megnyitni, adminisztrációs-politikai-pénzügyi viták, a munkások sztrájkja és több egyéb tényező miatt a határidőt többször is kitolták. A híd végre elkészült, de hivatalos neve még nincs.