2024. április 20., szombat

A fiatalok Univerzuma

Gunaras és Pobeda fiataljai közösen alapítottak ifjúsági klubot – Pénteken filmvetítéssel mutatkozik be az egyesület

Gunaras és Pobeda két szomszédos falu, amelyekben sajnos egyre fogyatkoznak a fiatalok. Épp ezért nagy a jelentősége annak, hogy a két település fiataljai közösen hoztak létre egy ifjúsági klubot, és közösen fognak rendezvényeket, képzéseket szervezni. Kovács Viktor, az Univerzum Ifjúsági Klub elnöke arról számolt be lapunknak, hogy céljuk a fiatalok aktivizálása.

Szántó Barbara, Kovács Viktor és Vikor Aleksandra (Lakatos János felvétele)

Szántó Barbara, Kovács Viktor és Vikor Aleksandra (Lakatos János felvétele)

– A gunarasi ifjúságnak nincs igazán sok lehetősége, ezért vetődött fel az ötlet, hogy ifjúsági klubot alapítsunk. Ezt említettem a gunarasi tanácselnöknek, s ő a támogatásáról biztosított, és javasolta, hogy a pobedai fiatalokkal közösen alapítsuk meg a klubot. Elsőként a két tanácselnök hozott össze bennünket, pobedai és gunarasi fiatalokat. Átbeszéltük az elgondolásainkat, és úgy láttuk, hogy működni fog az elképzelés. Az elsődleges célunk, hogy megmozgassuk az ifjúságot, és aktivitásokat szervezzünk számukra – fogalmazott az elnök, majd azzal folytatta, hogy az első projektumuk a pobedai mozi újranyitása.

– A pobedai mozi 100 férőhelyes, és már régóta zárva van. Most péntekre két vetítést is szerveztünk, nagy iránta az érdeklődés, ezért előre kell foglalni helyet. Az első vetítésre már teljesen megtelt a terem, a másodikra pedig félig. Szeretnénk, hogy ez ne csak egy sima vetítés legyen, hanem egy esemény, ahol összejövünk, társalgunk, beszélgetünk. Épp ezért a jövőben a vetítések előtt rövid előadásokat is fogunk tartani, emellett tervezzük, hogy a legfiatalabbak számára rajzfilmvetítést tartunk. Ugyancsak tervezzük, hogy a gunarasi labdarúgóklubbal közösen majálisozást szervezünk. Erre hívunk fellépőket, szervezünk művelődési programot, főzőversenyt és számos más aktivitást is – számolt be az elnök.

Pobedán nagyon kevés fiatal van, ezért is jó ötlet a közös ifjúsági klub – véli Vikor Aleksandra, az Univerzum pobedai alapító tagja.

A pobedai mozi 100 férőhelyes, és már régóta zárva van (Lakatos János felvétele)

A pobedai mozi 100 férőhelyes, és már régóta zárva van (Lakatos János felvétele)

– Pobedán évek óta nincs semmi lehetőség a szórakozásra, ezért nagyon jó ötlet volt, hogy a két falu összefogjon. A vetítésre már nagyon sokan jelentkeztek, és nemcsak helybeliek, hanem Bajsáról, Topolyáról és a környező kis falvakból is. Épp ezért szeretnénk egy ifjúsági bált is rendezni, ahol a fiatalok ismerkedni, szórakozni tudnak. Emellett szerbnyelv-tanfolyamot is szeretnénk szervezni, mert fontos, hogy a fiatalok korán elkezdjék tanulni a szerb nyelvet, hogy később ne legyen gondjuk vele – mondta, majd hozzáfűzte, hogy egy egynapos kirándulás is a terveik között szerepel. Erre pobedai és gunarasi fiatalok jelentkezhetnek majd, az úti cél pedig Zenta lesz.

Szántó Barbara, a klub gunarasi alapító tagja arról számolt be, hogy jelenleg csak három tagja van az egyesületnek, de nagy az érdeklődés iránta.

– Sokan kérdezték tőlünk, hogy miben tudnának segíteni, épp ezért ha ez az érdeklődés kitart, akkor szeretnénk tovább bővíteni a tagságot. Miden fiatalt szívesen látunk – mondta, majd arról is szólt, hogy az Univerzum Ifjúsági Klubot mind a pobedai, mind a gunarasi helyi közösség támogatja.