2024. április 19., péntek

Iszaptalanítják a Jegricska egy szakaszát

Tanácskozást tartottak Temerinben az ökológiai vízgazdálkodásról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, amely az Európai Unió 2014–2020 időszakra vonatkozó pénzügyi előcsatlakozási keretrendszerének része, tanácskozást, oktatási műhelymunkát tartottak Temerinben.

Az óbecsei híd a Jegricskán, mögötte a Természeti Park Információs Központ épülete (Góbor Béla felvétele)

Az óbecsei híd a Jegricskán, mögötte a Természeti Park Információs Központ épülete (Góbor Béla felvétele)

A téma az ökológiai vízgazdálkodás volt a szélsőséges időjárási körülmények között a határ menti térségben. A projekt a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyék, valamint a vajdasági körzetek együttműködésével valósul meg 2017. október 1. és 2019. szeptember 30-a között. Először tavaly novemberben mutatták be Szegeden, majd decemberben Temerinben, ugyancsak oktatási műhelymunka keretében, elsősorban a temerini és a verbászi önkormányzat képviselőinek, mivel a legtöbb tevékenység ezeknek a községeknek a területén valósul meg. A projekt teljes költségvetése 1.758.447,43 euró, ebből az Európai Unió társfinanszírozása 1.499.680,31 euró. A kivitelezést a magyarországi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és az újvidéki székhelyű Vajdaság Vizei Közvállalat, valamint Vajdaság AT Európai Ügyekért Alapja bonyolítja le.

A most megtartott oktatási műhelymunkát Temerin és Verbász mezőgazdasági termelői és más érdekeltjei számára tartották, akik munkájukkal hozzájárulhatnak a Jegricska vízminőségének a javításához. A projektum megvalósításáról Jasminka Gajer, a Vajdaság Vizei Közvállalat védett területeinek szervező munkatársa és Tijana Krstić Maravić, az Európai Ügyekért Alap képviselője tartott előadást. A Jegricskának az öntözésben és a vízlecsapolásban betöltött szerepéről Mina Jakovljević Zavarko, a közvállalat újvidéki munkaegységének a vezetője beszélt, a folyó vizének minőségéről pedig Sonja Pogrmić, az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara Biológia és Környezetvédelmi tanszékének a munkatársa. A Jegricska Természeti Parkban folyó tevékenységről és annak idegenforgalmi jelentőségéről Tamara Šite, a temerini községi Idegenforgalmi Szervezet igazgatója mondott ismertetőt.

Bemutatták a vízlecsapolási és öntözési lehetőségeket, valamint a Jegrička vízminőségének megóvására irányuló tevékenységet. Elhangzott, hogy a Jegricskát egyelőre semmi sem szennyezi jelentősebben, de potenciális veszélyt jelentenek a zsablyai cukorgyár, a közeli sertéstelepek, a települések szennyvízcsatornái és a növényvédő szerek eldobált csomagolása. Szó volt arról is, hogy a folyócska partján gazdálkodók miként befolyásolhatják a víz minőségét és hogyan előzhetik meg a szennyezést. Ehhez a témához hozzászólt Szilák László, elmondta, hogy a Baraparton gazdálkodók már régóta nem ürítik és nem mossák a ki a növényvédő vegyszereket tartalmazó palackokat a földeken, tudatában vannak annak, hogy ezzel szennyeznék a folyócska vizét.

A projekt megvalósítása során – amelynek fő célja a Jegricska és a magyarországi Kurca-csatorna újjáélesztése – hidrobiológiai vízminőség-elemzést végeznek a kiválasztott helyeken történő mederkotrás előtt és után. Az idén tervezett munkálatok során a folyót az óbecsei úttól nyugati irányba, az Új híd felé vezető szakaszon kotorják ki több kilométer hosszan. A Jegricska Természeti Parkban a folyó mentén tanösvényt is építenek.