2024. április 19., péntek

Bezárták a kínai áruházat

A Raffles Cityben nem adtak számlát és feketén dolgoztatták az alkalmazottakat

Számla kiadásának elmulasztása és bejelentetlenül dolgoztatott alkalmazottak miatt az adóhivatal hétfőn, március 19-én megvonta a működési engedélyt a Korzón lévő Raffles City áruháztól. Az üzlet bejáratán jól láthatóan kiragasztották az adóhivatal vörös jelzését. Az áruház ezek szerint március 19-től március 25-ig nem tart nyitva.

Az adóhivatal vörös jelzése és a kiragasztott értesítések jelzik, hogy ideiglenesen megvonták a működési engedélyt az áruháztól (Fotó: Gergely Árpád)

Az adóhivatal vörös jelzése és a kiragasztott értesítések jelzik, hogy ideiglenesen megvonták a működési engedélyt az áruháztól (Fotó: Gergely Árpád)

Az áruház ideiglenes bezárásának egyik oka, hogy nem vezettek nyilvántartást a forgalomról, ami előfeltétele az adókötelezettségek kifizetésének. Az első értesítés felhívja a figyelmet arra, hogy „adó nélkül nincs pénz a nyugdíjak kifizetésére, a közintézmények működtetésére (az orvosok, tanárok és más közintézményekben dolgozók fizetésére), a szociális juttatásokra, az infrastruktúra fejlesztésére”. A folytatásban az olvasható, hogy azok a vállalkozók, akik nem fizetik az adót, jogtalan jövedelemre tesznek szert, s ők tisztességtelen konkurenciát jelentenek mindazoknak, akik a törvénnyel összhangban dolgoznak. Az értesítés alján nagy betűkkel felhívják a polgárok figyelmét arra, hogy a szürkegazdaság elleni harc érdekében vásárláskor kérjék az adómemóriás pénztárgépszámlát.

A nem bejelentett munkások volt a másik ok a működési engedély ideiglenes megvonásának. A másik értesítés rámutat arra, hogy a „dolgozó kizsákmányolásának számít, ha a munkáltató nem jelenti be”, ugyanis a feketén alkalmazott dolgozóknak és családtagjainak ily módon „nincs betegbiztosításuk, szociális biztosításuk, nem jogosultak lakáskölcsön igénylésére, nem élveznek semmilyen jogi biztonságot, védelmet”. Az értesítés végén felszólítják a munkaadókat, hogy jelentsék be alkalmazottaikat.

Abban az esetben, ha nem kap számlát vásárláskor, vagy ön is feketén dolgozik, bejelentést tehet az adóhivatalban a 0700-700-07-es telefonszámon.