2024. április 16., kedd

Raúl visszatérése a Bernabéuba

A Real Madrid egykori legendás játékosa edzőként folytatja

Tavaly ősszel tért vissza a Real Madrid csapatához Raúl González, a klub és a spanyol válogatott történelmének egyik legjobb góllövője, s a Blancók legendás heteséről most érkezett először konkrét információ, vajon mivel is foglalkozik majd a királyi gárdánál. Raúl a visszatérés óta sok időt szentelt annak, hogy megfigyelje a Real korosztályos csapatainak edzését, és felkészüljön taktikai szempontból, most pedig beiratkozott a Spanyol Labdarúgó-szövetség edzőiskolájába azért, hogy azt befejezve a madridiak trénere lehessen – valamelyik fiatal generációnál. A Real egykori kapitánya a hírek szerint áprilisban már át is veszi a 16–18 éves fiúkból álló Jouvenil B csapatot Álvaro Benitótól, aki a Jouvenil A-hoz (17–19) lép fel. Az A-ból ugyanakkor a másik legenda, a már hosszabb ideje az ifiknél dolgozó Guti a nagycsapat B felállásának számító Castillához távozhat.

Eltűnt Yaya Touré

Nem érkezett meg az elefántcsontpari válogatott beauvais-i edzőtáborába a Manchester Cityt erősítő Yaya Touré. Az Elefántok a hétvégén Togo és Moldova ellen játszanak barátságos mérkőzéseket – Touré meghívót kapott ezekre –, amire Franciaországban készül a csapat, ám az AFP hírügynökség szerint a rutinos középpályás egyszerűen nem érkezett meg társaival együtt a csapatösszetartás előre megbeszélt kezdetére.

Yaya Touré négyszeres afrikai aranylabdás, legutóbb 2015-ben szerepelt a válogatottban, ezután lemondta a nemzeti szereplést. Néhány hónapja jelezte, hogy újra felvenné a címeres mezt, ezért természetesen behívták a jelenlegi keretbe. Száz alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, 2015-ben megnyerte az Afrika-kupát. A vb-ről lemaradó Elefántcsontpart Togo és Moldova elleni meccsét Franciaországban rendezik.

Vodafone-percek Salah-gólokért

Zseniális marketinghúzást talált ki a Vodafone nemzetközi telekommunikációs vállalat. A cég egyiptomi szakosztálya szponzori szerződésben áll a nyáron a Romából 42 millió euróért Liverpoolba igazoló, egyiptomi származású Mohamed Salahhal. A csatár az utóbbi időben futószalagon szállítja a gólokat – 41 tétmeccsen 36 alkalommal talált be, és 28 góllal vezeti az európai Aranycipőért folytatott versenyt, Lionel Messi, Edinson Cavani és a többi nagyágyú előtt. A Vodafone azzal az ötlettel állt elő, hogy ezentúl minden Salah-gólért 11 ingyenes percet ajándékoz minden egyiptomi előfizetőjének, tekintettel arra, hogy a sztár anfieldi mezszáma épp 11. A remek reklám mellett természetesen a cégóriásnak hatalmas kifizetéssel kell számolnia, hiszen Egyiptomban jelenleg körülbelül 43 millió felhasználója van, s a minden előfizetőnek ajándékozott 11 perc – percenkénti 25 pennys értékkel számolva – 118 millió fontos, vagyis 135 millió eurós összeget jelent! Azt egyelőre nem tudni, meddig tart az akció…

Gulácsi még feljebb léphet?

Brit médiaértesülés szerint az angol Chelsea és a spanyol Atlético Madrid egyaránt érdeklődik a jelenleg Lipcsében védő magyar Gulácsi Péter iránt. Az ESPN sportcsatorna az ősszel arról számolt be, hogy a Chelsea és az Arsenal is szemet vetett a jelenleg német bajnoki hatodik helyezettnél edződő magyarra. A friss információ már csak a Chelsea-t említi az angol topklubok közül, s az ESPN a Lipcséhez közeli belső forrásra hivatkozva állítja, az Atlético az érdeklődők sorába lépett.

Gulácsi a szezonban 38 tétmeccsen 51 alkalommal kapitulált (a Bundesligában 26/34 ez az arány), a mértékadó Kicker szaklap szerint ő a liga legjobb kapusa. A Chelsea az esetlegesen távozó Thibaut Courtois-t pótolná Péterrel – itt különösen jó pedigrének számít, hogy Liverpoolban nevelkedett. Az Atlético Jan Oblak helyére szerződtetné a magyart – a szlovén sztárkapust többek között a PSG-vel hozták szóba.