2024. március 28., csütörtök
FELHÍVÁS

Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó

A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmai együttműködésével idén is megszervezi a Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót Bácsfeketehegyen.
2018. május 4-én és 5-én (pénteken és szombaton) várjuk a gyermekeket és felkészítőiket a jól ismert helyszíneken, a jól ismert forgatókönyvvel, a jól ismert hangulattal.
A Találkozó a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is egyben.
Olyan általános iskolás korosztályú gyermekszínjátszó csoportok jelentkezhetnek, amelyek egyesületekben vagy iskolákban működnek, magyar nyelven. Műfaji és tematikai megkötés továbbra sincs, a szereplőszám és az előadás hossza is csak Önökön múlik. A rendezvény célja továbbra sem a versengés. Habár a Találkozó a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is egyben, nem a versenyzésen van a fő hangsúly. A cél az, hogy a fellépő csoportok megnézzék egymás munkáját, a közös foglalkozások alkalmával megismerkedhessenek, együtt alkossanak. A felkészítők pedig idén is szakmai beszélgetésen vehetnek részt, ahol szakemberek elemzik a látott produkciókat, elősegítve ezzel a szakmai fejlődésüket, de itt van lehetőség az eszmecserére és az egymástól látottakból való tanulásra is.
A szakmai bizottság vajdasági tagja idén:
Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész Szabadkáról.
A szakmai bizottság anyaországi tagjai:
Tóth Erzsébet előadóművész, a tatabányai Vértes Agorája művészeti főmunkatársa;
Bori Viktor drámapedagógus Budapestről, a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanára.
Amennyiben a csoport szeretné magát megmérettetni a Weöres Sándor-fesztiválra, úgy az előadások ajánlott műsorideje alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Egy csoport egy előadással nevezhet.
Az országos fesztivált 2018. június 8–10. között szervezik meg Pécsett. Számunkra a legfontosabb a megmutatkozás, az együtt töltött idő és a játék örömének biztosítása, ezért a bácsfeketehegyi találkozó teljes értékű résztvevői lehetnek a megszabott időkorlátnál hosszabb előadások is, azzal, hogy ők nem juthatnak tovább – olvasható a felhívásban.
A jelentkezési határidő április 8. A nevezési lap a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet weboldalán található (http://vmmi.org/index.php?ShowObject=felhivas&id=531).
Bővebb információk a dramaped@gmail.com címen kérhetők, illetve az alábbi telefonszámok valamelyikén:
– Varga Tamás, VMMI, 024/816-790; 062/566-213;
– Raffai Telecski Ágnes, VMMSZ, 069/551-8-222;
– Hajvert Lódi Andrea, VMDT, 062/84-96-029.
Szakmai együttműködő partnerek a Magyar Drámapedagógiai Társaság (Budapest) és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete. A rendezvény házigazdája a Feketics Művelődési Egyesület.