2024. április 25., csütörtök

Történetek róluk és rólunk

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban lépett fel a magyarkanizsai Mázlisták színjátszó csoport

A magyarkanizsai Együtt Veled – Értük Értelmi És Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő És Segítő Egyesület Mázlisták csoportja tavalyelőtt a tizenöt perces Időtlenek című produkciót mutatta be Szabadkán, a Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínháza szünetében, a Danilo Kiš Ifjúsági Klubban. A társulat most kedden, a boldogság világnapján, a Mázlista vagyok! című egész estés előadással lépett fel újból Szabadkán, ezúttal a Kosztolányi Dezső Színházban, és ily módon első ízben szerepelhettek professzionális színházban. Az előadást Oláh Tamás és Kiss Anikó rendezte.
Kiss Anikóhoz kötődik a produkció mozgásvilága is:
– Az előadást tulajdonképpen négyen készítettük, Mácsai Mónika és Huszár Tímea pedagógusok, csoportvezetők is sokban segítették a létrejöttét. Mind a négyen teljes bevetéssel dolgoztunk a megvalósulásán és remekül kiegészítettük egymást. Nagyon tetszett ez a munkafolyamat, a próbák során szinte nyilvánvalóvá vált, hogy a csoport tagjai személyenként miben tehetségesek. Ez megcsillant számunkra is, és ebből építettük fel az előadást. Úgy gondolom, hogy ők is élvezték a közös munkát. A saját gondolataikat fogalmazták meg, ami sokkal izgalmasabb és eredetibb, mintha egy meglévő szöveget taníttattunk volna be velük. Ehhez teremtettünk olyan helyzeteket, amelyekhez illeszthetők az improvizatív válaszok. Ők ehhez próbáról próbára, előadásról előadásra hozzátesznek, tehát ez egy továbbfonható füzér. A magyarkanizsai Vöröskereszt tantermében és a Művészetek Háza színpadán próbáltunk. Először dolgoztam a Mázlistákkal, és úgy érzem, hogy sokat kaptam tőlük – mondta Kiss Anikó a lapunknak.
Oláh Tamást a csoporttal folytatott munkáról kérdeztük:
– Mácsai Mónika már több éve foglalkozik velük úgymond színházszerűen, de eddig más jellegű előadásokat készítettek. Rövidebb, megközelítőleg tízperces produkciókat, és nem léptek fel színházi keretek közt, csak alkalmi műsorokon. Egyszer dolgoztam velük egy ilyen produkción, azzal három évvel ezelőtt szerepeltek a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozóján. Nemcsak a közös munka volt rendkívül izgalmas számomra, hanem a szakzsűri véleményezése is. Tavaly létrehoztuk az Időtlenek című produkciót, amely valamivel hosszabb lett, az előadók pedig saját magukról beszéltek. Rájöttünk, hogy ily módon hidat építhetünk fel köztük és a többi ember között. Szinte adta magát a következő lépés, hogy készítsünk egy egész estés előadást, amely önmagában is megállja a helyét, utaztatható, és találkozásokra, beszélgetésekre ad lehetőséget. A beszélgetések alkalmával ugyanis kiderül, hogy sokkal több bennünk a közös, mint a köztünk levő különbségek. Ez az előadás erre is próbál rávilágítani. A másfél év alatt, ameddig készítettük, sok történet hangzott el. Számunkra az volt fontos, hogy személyes történeteket dolgozzunk fel, amelyeket meg is akarnak osztani másokkal, és ne szolgáltassuk ki őket. A cél ezzel az volt, hogy ne csak egy csoportként, hanem egyénenként is meglássuk őket, mert így kerülhetünk hozzájuk közelebb. Az előadást december végén mutattuk be Magyarkanizsán, januárban tartottunk egy reprízt, de a Mázlisták most először léptek fel professzionális színházban. Ez egy óriási lépés, fontos és gesztusértékű az, hogy az előadás vendégjátékként bekerült a műsorrendbe. Nagyon szeretnénk majd több helyen is bemutatni. Április 8-án Nagykikindán játsszuk a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozóján. Ez lesz a negyedik éve, hogy oda visszajár a csapat vagy legalábbis egy része. Ez is egy nagy találkozás, de most először viszünk majd egész estés előadást. Nagyon sok elmesélni való történetük van még, és egyre több kerül elő, úgyhogy továbbfolytatható ez a forma, ez a fajta élő színház, amely megengedi az improvizációt. Folytatni is fogjuk és talán többen is csatlakoznak majd hozzánk – fejtette ki Oláh Tamás.
A produkció szereplői: Beszédes Andrea, Dongó Tímea, Engi Lívia, Fehér Slavica, László Károly, Milutinovity Helga, Pósa Ildikó, Szalma Zsombor, Váradi László és Vásár Róbert.
Az előadás támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, a magyarkanizsai Vöröskereszt, valamint a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény.