2024. április 20., szombat

Több száz család hagyta el Kelet-Gúta legnagyobb városát

Mintegy 200 család hagyta el csütörtök reggel a Damaszkusz környéki Kelet-Gúta legnagyobb városát, a lázadók uralta Dúmát - jelentette a szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az OSDH 800 és 1000 közzé tette a távozók létszámát. Az érintett családok csütörtök reggel al-Vafidín településen keresztül távoztak a kormányerők uralta területek felé. A brit székhelyű szervezet szerint evakuálásukra az egyik főbb felkelőcsoport, a Dzsejs al-Iszlám és a Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének számító orosz fél közötti megállapodás keretében került sor.

Az emigráns szervezet beszámolója alapján mintegy további 2300 ember hagyta el Dúmát szerdán. Az OSDH szerint ezzel meghaladta a 76 ezret azoknak a száma, akik az evakuálások március 15-i kezdete óta hagyták el a térséget.

A szíriai állami média közben jelentette, hogy csütörtökön megkezdődött a lázadók és civilek evakuálása a szintén lázadók uralta Harasztá városából. E településről eddig 72 felkelő és 452 civil távozott eddig az orosz közvetítéssel született megállapodás keretében, amelynek értelmében az Ahrár as-Sám harcosai megadják magukat, és szabadon távozhatnak a lázadók csaknem teljes ellenőrzése alatt álló Idlíb tartományba. Az egyezmény értelmében 1500 harcost és 6000 civilt fognak evakuálni Harasztából. Az állami televízió szerint a lázadók ezt megelőzően szabadon engedtek 13 katonát, a rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia által működtetett egyik médium szerint öt felkelő szabadon bocsátásáért cserébe.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség később az orosz védelmi tárcára hivatkozva jelentette, hogy legalább 5000 civil hagyta el Kelet-Gútát eddig csütörtökön.

Az OSDH emellett beszámolt arról is, hogy legalább 19 ember életét vesztette, és 40 megsebesült a szíriai kormányerők Arbín és Zamálka kelet-gútai helységeket ért légicsapásaiban. Az OSDH egyik legfrissebb összesítése alapján legalább 1544 ember, köztük 316 gyerek és 193 nő lelte halálát, és csaknem 5400 civil sebesült meg a szíriai kormányerők és szövetségeseik támadásaiban Kelet-Gútában február 18. óta.