2024. április 18., csütörtök

Morawiecki: szolidaritáson alapuló, erősebb és okosabb Európára van szükség

Szolidaritáson alapuló erősebb és okosabb Európára van szükség, a Több Európa szlogen ugyanis nem lehet az egyetlen válasz az egyre tornyosuló kihívásokra - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (Fotó: Beta/AP)

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (Fotó: Beta/AP)

A kormányfő kijelentette, mivel az uniós intézmények ügymenete lassú, megfelelően működő szabályozó intézményekre van szükség, amelyek által Európa gyorsan és hatékonyan képes válaszolni a jelentkező problémákra. A nehézségekkel teli időszaknak még nincs vége, ezért Európának új víziókra van szüksége jövőjét illetően - húzta alá.

Morawiecki kijelentette, a lengyel reformintézkedések válaszok az állampolgárok körben érzett egyenlőtlenségre és az igazságszolgáltatás hiányosságaira. Ezt meg kell érteniük a partnerországoknak is, ugyanis az egyenlőtlenség, az igazságszolgáltatás hiányosságai felett érzett aggodalom és a bizonytalanság érzése mindenhol jelentkező, közös európai probléma - húzta alá.

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) csütörtökön jelentette be, hogy két ponton módosítana az Európai Bizottság által vitatott bírósági törvényeken. A módosításokat a bíróságok szervezetéről szóló, valamint a legfelsőbb bíróságról szóló törvényben hajtanák végre. Az elsőként említett, tavaly júliusban elfogadott jogszabályban az eddigihez képest korlátoznák az igazságügyi miniszter szerepét a bírósági elnökök leváltásában, a leváltási folyamatot két fázisra bontanák, és nagyobb beleszólásuk lenne a bírói köröknek. A legfelsőbb bíróság esetében pedig egyaránt 65 évben határoznák meg a női és a férfi bírák jelenleg különböző nyugdíjkorhatárát.