2024. április 24., szerda

Érkeznek a szavazási levélcsomagok

A levélszavazatot április 7-ig lehet átvenni, és április 8-áig lehet személyesen leadni a külképviseleteken

A Nemzeti Választási Iroda a héten postázza a külhoni, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak a szavazási levélcsomagot. Azok, akik a választói névjegyzékbe való feliratkozás alkalmával nem lakcímükre kérték a szavazási levélcsomagot, hanem például Magyarország valamelyik szerbiai külképviseletére, hétfőtől vehetik át – egyebek mellett a Szabadkai Főkonzulátuson, ha oda kérték a kézbesítést –, ahhoz pedig, aki lakcímére kérte a levélcsomagot, már pénteken, vagy legkésőbb a jövő hét folyamán megérkezik.

A levélszavazatok március 26-tól, hétfőtől adhatók le Magyarország külképviseletein (Archív felvétel)

A levélszavazatok március 26-tól, hétfőtől adhatók le Magyarország külképviseletein (Archív felvétel)

A szavazási levélcsomag Magyarország valamelyik külképviseletén történő személyes átvételekor a választópolgár érvényes magyar vagy szerb személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel, vagy vezetői engedéllyel köteles igazolni a személyazonosságát. Ha a szerb személyazonosító okmányon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok eltérnek, tisztázásuk érdekében további dokumentumok, például lakcímkártya, honosítási okirat bemutatása válhat szükségessé. A szavazási levélcsomagot kizárólag személyesen vehetik át a szavazópolgárok, legkésőbb április 7-ig, a magyarországi országgyűlési választások napján, április 8-án, már nem lehet átvenni.

A Nemzeti Választási Iroda tegnapi kimutatása szerint világszerte eddig 370 166 külhoni magyar állampolgár regisztrált a választási névjegyzékbe, Szerbiából 52 579.

Dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja a sajtónak nyilatkozva tegnap megerősítette, hogy becslések szerint az első levélcsomagok pénteken, illetve jövő hétfőn érkezhetnek meg a szerbiai magyar szavazópolgárokhoz. A szavazási levélcsomag egy külső borítékot, az pedig egy adategyeztető ívet, valamint egy belső, méretének tekintetében kisebb borítékot, illetve az ebbe elhelyezett szavazólapot tartalmaz.

– A levélszavazásnak több módja van. Az egyik a szerbiai posta útján. A külső borítékon már fel van tüntetve a Nemzeti Választási Iroda címe, vagyis nem kell megcímezni a borítékot. A küldeményt nem terheli postaköltség, díjmentesen lehet postázni. A másik mód pedig az, hogy a választópolgár a főkonzulátus épületében a levélszavazatok számára elhelyezett postaládákba bedobja szavazatát – taglalta Babity János.

Szavazással kapcsolatos tájékoztató a Szabadkai Főkonzulátus épületén (Gergely Árpád felvétele)

Szavazással kapcsolatos tájékoztató a Szabadkai Főkonzulátus épületén (Gergely Árpád felvétele)

A levélszavazat helyes kitöltésével kapcsolatban Magyarország szabadkai főkonzulja elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgárok a magyarországi okmányaik alapján töltsék ki a levélszavazatot, azzal a helyesírással, amellyel a szavazópolgár a magyar okiratán – honosítási okirat, vagy lakcímigazoló kártya, esetleg magyar útlevél, személyi igazolvány – szerepel.

– Arra is érdemes odafigyelni, hogy Magyarországon a közigazgatásban személyi azonosító adat az illető édesanyjának a születési, azaz leánykori neve. Ami az aláírást illeti, a fenti adatok pontos feltüntetése nem eredményezhet érvényes szavazatot, ha a választópolgár saját aláírásával ezt nem igazolja a lap alján – fogalmazott Babity János.

MÉG LEHET REGISZTRÁLNI

Aki ez idáig esetleg nem regisztrált a választói névjegyzékbe, még mindig megteheti,

aki pedig már magyar állampolgár és levélszavazóként szeretne regisztrálni a választói névjegyzékbe, ezt szombattal, március 24-ével bezárólag teheti meg. Az NVI honlapján található tájékoztató szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, levélszavazat útján szavazó választópolgárok akkor szavazhatnak az április 8-i országgyűlési választáson, ha legkésőbb március 24-én 16 óráig regisztráltak a névjegyzékbe. Ez azt jelenti, hogy mostantól kizárólag az internetes felületen (www.valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-nem-rendelkezoknek) történő regisztráció biztosítja a részvételt a két és fél hét múlva tartandó országgyűlési választáson. A főkonzulátus munkatársai segítséget nyújtanak az érdeklődőknek az internetes regisztrációban, ha ezt igénylik – emelte ki Babity János.

– A másik nagy szavazói kör a személyes szavazók köre, ők április 8-án személyesen szavazhatnak. Számukra március 31-én 16 óráig nyitott a külképviseleti választói névjegyzékbe való bejelentkezés lehetősége. Ügyelni kell arra, hogy gondosan kiválasszák Magyarország 124 külképviselete közül annak a településnek a nevét, ahol szavazni szeretnének. Ezeknek a szavazópolgároknak a szavazólapja már a kiválasztott külképviseletre érkezik – részletezte Magyarország szabadkai főkonzulja.

MEGHOSSZABBÍTOTT MUNKAIDŐ 

A levélszavazatokat március 26-tól, hétfőtől adhatják le Magyarország külképviseletein a polgárok. A Szabadkai Főkonzulátus ettől a naptól kezdve egészen a szavazás napjáig meghosszabbított munkaidőben várja a polgárokat. Március 26-a és április 7-e között munkanapokon, továbbá március 30-án (nagypénteken), március 31-én (nagyszombaton) és április 7-én (szombaton) reggel hat órától este 10 óráig nyitva áll a szavazópolgárok részére, mind a levélszavazat felvételének, mind leadásának tekintetében. Április 1-jén (húsvét napján) és 2-án (húsvéthétfőn) nem lesz nyitva a főkonzulátus.

A személyes szavazás napja április 8-a. Ezen a napon a Szabadkai Főkonzulátus reggel 6 és este 7 óra között várja a polgárokat – emelte ki Babity János, megerősítvén, hogy azon a napon szavazási levélcsomagot már nem lehet felvenni, csak leadni, és aznap szavazhatnak a személyes szavazók.

Annak, aki postai úton küldi el levélszavazatát, a Nemzeti Választási Irodának címezve, érdemes odafigyelnie arra, hogy a levélszavazatnak ebben az esetben legkésőbb április 7-én éjfélig kell beérkeznie a választási irodába.