2024. április 24., szerda

Nem hozható be „roncsautó”

Szerbia nem engedélyezi a nyugat-európai államokban kiselejtezett járművek importját

Ellehetetlenítik a Németországban roncsautónak minősített járművek Szerbiába szállítását a jövőben – jelentette ki tegnap a belgrádi DDOR BG Car Show 06 gépjármű-kiállítás és Motopassion motorkerékpár-show megnyitórendezvényén Goran Trivan környezetvédelmi miniszter. A minisztérium egyik legfontosabb célja, hogy megakadályozza ezeknek az autóknak a beszállítását – állapította meg. Ez annak a jele, hogy pozitív előjelű történések jellemzik a hazai közéletet a környezetvédelem terén. A gépkocsigyártásnak is az ország modern ökológiai fejlődésének a részét kell képeznie – mutatott rá –, a minisztérium nyomást fog gyakorolni az ágazatra annak érdekében, hogy teljesen környezetbarátnak minősüljön a gépkocsigyártás folyamata. Ezzel összhangban – tette hozzá – azt sem támogathatják, hogy olyan gépkocsikat importáljanak az országba, amelyeket a nyugat-európai államok kiselejteztek. Arról is beszámolt, hogy korábban már megakadályoztak egy Németországban roncsautónak minősített, dízel üzemanyaggal működő szállítmány Szerbiába érkezését. A tárca a Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel együttműködve folytatja majd az ilyen jellegű tevékenységét.

Goran Trivan (Fotó: Beta)

Goran Trivan (Fotó: Beta)

Évente 26 ezer új és 131 ezer használt gépkocsit hoznak be Szerbiába. Trivan szerint nem igazságos az az előírás sem, melynek értelmében környezetvédelmi illetéket jelenleg csak az új autók importja esetén kell kifizetni. A jövőben a használt autók beszállításakor is megfizettetik. A közlekedés az energetikai szektor után a második legnagyobb környezetszennyező tényező Szerbiában – magyarázta Trivan.

Kilátásba helyezte a gépjárművek műszaki vizsgálatának szigorítását is, különösen annak ellenőrzését, hogy az adott kocsi milyen anyagokat juttat a levegőbe használat során.

Szerbia célja az, hogy minél több elektromos és hibrid gépkocsit szállítson be. A miniszter szerint a hazai gépkocsigyártásnak is követnie kell a világban tapasztalható változásokat, és a környezetbarát megoldásokat kell választania.