2021. október 24., vasárnap

Az EU engedélyezte a Bayer számára a Monsanto megvásárlását

Az Európai Unió szigorú feltételek mellett jóváhagyta, hogy a Bayer német vegyipari konszern megvásárolja a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos szerdán.

Az uniós biztos elmondta, az Unió jóváhagyásának feltétele, hogy a Bayer fenntartja a hatékony versenyt és innovációt a vetőmagok, növényvédő szerek és a digitális mezőgazdaság termékeinek piacain.

A bizottság az után hagyta jóvá az ügyletet, hogy a Bayer kötelezettséget vállalt több mint 6 milliárd euró értékű üzletrész értékesítésére, és így teljes mértékben elhárultak a verseny sérülésével kapcsolatos aggodalmak – közölte Verstager. Hozzátette: fontos a verseny annak biztosítása érdekében, hogy a mezőgazdasági szereplők különböző vetőmagfajtákhoz és növényvédő szerekhez jussanak elérhető áron, és a piacon továbbra is olyan új termékek jelenjenek meg, amelyek megfelelnek a szigorú európai előírásoknak.

A Bayer 2016 szeptemberében tett 66 milliárd dolláros ajánlatot a Monsanto felvásárlására. A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről csaknem 140 ezerre emelkedhet.