2024. április 19., péntek

Testmozgással az egészségért

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ klubhelyiségében a Darányitelepi Társalgó tegnapi összejövetelén dr. Halasi Szabolcs, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docense, tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár tartott előadást.

Dr. Halasi Szabolcs a testmozgás előnyeiről és életminőségre gyakorolt hatásáról tartott előadást (Kis Laura felvétele)

Dr. Halasi Szabolcs a testmozgás előnyeiről és életminőségre gyakorolt hatásáról tartott előadást (Kis Laura felvétele)

A Társalgót ezúttal a Vajdasági Magyar Szövetség városi Nyugdíjas Fóruma szervezte. Az est témája, a testmozgás hatása az életminőségre, az egészséges életmód fontosságára hívta fel a figyelmet, ezenkívül szó volt az elhízás problémájáról is. A vendég hangsúlyozta, hogy a szerbiai lakosságnak csaknem a 20 százaléka súlyproblémákkal küzd.

– A testmozgás hozzájárul az életminőség javításához, és ezzel ellensúlyozni tudjuk a civilizációs betegségek kialakulását. Ez a probléma a fiatalokat és az idősebb korosztályt egyaránt érinti – mondta dr. Halasi Szabolcs.

A hangsúlyt a szubjektív életminőségre helyezte, vagyis azt a kérdést érintette, hogy az egyén hogyan érzi magát az adott közegben. A testmozgásra már gyermekkorban fontos odafigyelni, hiszen így idővel a hétköznapok szerves részévé és szokássá válhat, elkerülhetőek a különféle civilizációs betegségek. Mindez pedig hozzájárul a pozitív életszemlélethez, az életminőség javításához és az egészség megőrzéséhez. Dr. Halasi Szabolcs hozzátette: sosem késő elkezdeni és áttérni az egészséges életmódra! Manapság egyre népszerűbb az egészséges öregedés témája, megfelelő testgyakorlatokkal azonban hatékonyan fejleszthető a testtartás és az egyensúly. Idősebb korban az erőfejlesztő gyakorlatokat érdemes közösségben végezni. Mindez jó hatással van az adott illető közérzetére, és ennek köszönhetően szociálisan is aktívabbá válik.

Fotó: Kis Laura

Fotó: Kis Laura

Horváth Tibor, a VMSZ városi Nyugdíjas Fórumának elnöke, a Darányitelepi Társalgó vezetője elmondta, hogy a tegnapi előadás a kampányrendezvény-sorozat részét képezte. Arra szeretnék buzdítani a kettős állampolgársággal rendelkezőket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a magyarországi parlamenti választáson. A választópolgárok szavazatai akkor érvényesek, ha az adatlapot pontosan töltik ki, éppen ezért a VMSZ aktivistái felkeresik a vajdasági magyar választópolgárokat és a szavazás folyamatának minden lépéséről tájékoztatják őket. Hozzátette: a VMSZ újvidéki városi szervezetének irodájában, a Duna utca 3. alatt, állandó ügyeletet tartanak majd, és segítséget nyújtanak a szavazópolgároknak.

A tegnapi előadáson jelen volt Szakállas Zsolt tartományi oktatási altitkár, Erdély Lenke, a VMSZ újvidéki városi szervezetének elnöke, Kiss Gyula városi képviselő és Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium megbízott igazgatója is.