2024. április 20., szombat

Szobrok kárpótlásul

Több mint húsz év után új trafót üzemelnek be a Picoder városrészben, Óbecsén – A lakók egy része elégedetlen a transzformátorállomás helyszínével

A trafó ugyan marad, de Nestor Džilitov, Nagy István és Slavko Simin második világháborús hősök 2012-ben ellopott bronzszobra visszakerül a talapzatokra – jelentette ki Dragan Tošić polgármester, miután találkozott a Harcosok Szövetsége helyi szervezetének képviselőivel.

A megbeszélésre azután került sor, hogy a Picoder városrész lakói felháborodással vették tudomásul: a Jovan Jovanović Zmaj és a Matija Gubec utcák találkozásánál, több lakóház ablaka előtt a tervezett padok helyett trafóállomás fog éktelenkedni.
Dragan Tošić polgármester elmondása szerint az új transzformátorállomást egy-két hónapon belül helyezik üzembe, ezt követően szakemberek fogják megtervezni az itt lévő parányi, de a lakók által gondozott zöldterületet. Bár pár nappal ezelőtt még a Picoder Polgári Egyesület is kifogásolta az új trafó kijelölt helyét és 250 aláírást tartalmazó, önkormányzatnak címzett kérvényben indítványozta a trafó áthelyezését, néhány nappal később már sokkal békülékenyebb hangú közleményben arról írt a civil szervezet: hálásak a polgármesternek azokért az erőfeszítésekért, amelyeknek köszönhetően egy modernebb, biztonságosabb, nagyobb kapacitású, és csökkent elektromágneses sugárzású trafóállomást kap ez a városrész. A Picoder lakói egyébként először még 1996-ban kérték, hogy a városrészt egy nagyobb kapacitású, megbízhatóbb trafóállomás lássa el árammal.
Az új trafó kapacitása a Hajduk Veljko és a Jovan Jovanović Zmaj utca sarkán lévő 400 kW-ossal szemben 630 kW lesz. Ez utóbbi trafót az új állomás üzembe helyezése után, nagyjából két hónap múlva lebontják, így végre belátható és biztonságosabb kereszteződés lesz a két utca találkozásánál. Az új trafóállomás csaknem 8 millió dinárba kerül. A polgármester elmondása szerint Óbecsére 48 millió dinárból 6 új trafóállomást tervez a villanygazdaság.
A közülük elsőként felállított trafó tövében elhelyezendő szobrokra a költségvetési tartalékokból fog pénzt áldozni az önkormányzat, és térfigyelő kamerákat is kihelyeznek majd. A városban nem csak ezek a szobrok kerülnek vissza az üres talpazatukra: új szobor készül az ugyancsak ellopott Zdravko Gložanski-szobor helyére is a nevét viselő iskolánál, és az idén a központban felújítják I. Péter király szobrát is, amire egy minisztériumi pályázaton nyert 1,6 millió dinárt az önkormányzat.