2024. április 18., csütörtök

Sérült gyerekek szűrése

A Magyar Nemzeti Tanács fejlesztőpedagógiai programjával a központi idegrendszeri sérüléseket kezelő Pető-módszer eljutott a szórványvidékre is. A gondokkal küszködő gyerekek és felnőttek első szűrése szerdán a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában történt meg, ahol hat gyermek és négy felnőtt esett át a vizsgálaton.

Az első szűrés a muzslyai iskolában  (Fotó: Kecskés István)

Az első szűrés a muzslyai iskolában (Fotó: Kecskés István)

Várhatóan a nyáron ugyanitt egy konduktori képzés szerveznek és a tervek között szerepel a programnak a Nyugat-Bácskára való kiterjesztése is. A fejlesztés a magyar kormány támogatásával a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap segítségével valósul meg.
Pető András (1893-1967) orvos-gyógypedagógus egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének a lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók.
– A határon túli magyar területekre is elvisszük a Pető-módszert, amely a világ 48 országában van jelen. Kárpátalján és Erdélyben indult a program, utána eljutott Vajdaságba is. Jelenleg a Kárpát-medence 16 városában vagyunk jelen, ahol a háromhetes fejlesztéseket végezzük. Előrelépés, hogy a konduktor-képzés is kikerült határon kívülre: így Erdélyben, Illyefalván elkezdődött ez a képzés. Budapesten kívül ez sehol másutt nincsen. A tapasztalataink nagyon jók. Kezdetben nem voltak sokan a szűréseken, de a jó eredmények után egyre többen jelentkeznek – mondja Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának a Határon túli magyarokért projektum koordinátora.
A Pető-módszer eltér a többi rehabilitációs módszertől. Teljesen más a szemlélete, mint a gyógytornászoké vagy a gyógypedagógusoké. Ugyanis megpróbálják a gyereket egészben megközelíteni, minden fejlesztést egyszerre végezni. A másik nagy különbség, hogy nem egyéni fejlesztést végeznek, hanem csoportos fejlesztést.
– Egyre több az olyan gyermek és felnőtt is, aki különböző központi idegrendszeri betegségekkel küzd. A konduktív pedagógia lényege pedig az, hogy minden, ami tanítható az pedagógiai eset, nem orvosi eset. Ezek a kezelések után megtanulnak olyan mozdulatsorokat, egy olyan terápiasort, amelyet ők otthon is tudnak gyakorolni – mondja Perpauer Attila, a MNT oktatási bizottságának elnöke.
A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola a valamivel több mint hétszáz diákjával a körzet legnagyobb kétnyelvű iskolája. Az elmúlt években a diákok számának a csökkenése mellett azt is tapasztalják, hogy egyre több a megkülönböztetett figyelmet igénylő gyerek. Molnár Attila igazgatótól hallottuk, hogy jelenleg 56 gyerek van az úgynevezett inkluzív oktatásban.