2024. április 26., péntek

Tízből kilenc nyertes

Telt ház Magyarkanizsán a Prosperitati lakossági fórumán

Színültig megtelt hétfő este a magyarkanizsai városháza nagyterme a Prosperitati ötödik körének bemutatóján. A helyi és környékbeli polgárok leginkább a mezőgazdasági integrátorok beszállítóinak szóló pályázatokra, illetve a helyi termékek előállítását és forgalmazását serkentő pályázatok körüli tudnivalókra voltak kíváncsiak, mint ahogy az az ismertetőt követő kérdésekből kiderült.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Az egybegyűlteket Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester köszöntője után Juhász Bálint részletes, mindenre kiterjedő ismertetője kötötte le. Mivel olyan sok kérdés érkezett, több mint egy órán át a Prosperitatié és a fejlődés lehetőségéé volt a főszerep hétfőn este Magyarkanizsán.

Juhász Bálint ügyvezető lapunknak elmondta, hogy Topolya és Magyarcsernye után a magyarkanizsai a harmadik helyszín, ahol tájékoztatót tartanak a legújabb pályázati körrel kapcsolatban:

– December közepétől január közepéig egy felmérést végeztünk az integrátorok körében, és arra jutottunk, hogy közel 4500 érdeklődő szeretne beszállítója lenni valamelyiknek a tíz integrátor közül. Február 22-én meg is jelentettük a pályázatokat, öt integrációs pályázat, két helyi termék feldolgozására, előállítására, forgalmazására vonatkozó kiírás van érvényben, és a kezdő vállalkozók támogatására, fejlesztésére. Nagyon aktív az érdeklődés mindegyik pályázat iránt, ezt lehetett látni Magyarkanizsán is – mondta az ügyvezető.

Az eddigi pályázatok közül csaknem ezer érkezett Magyarkanizsa község területéről, pontosan 954 beadott pályázat származik innen, 10-ből 9 nyertes aránnyal, ami azt jelenti, 858-an köszönhetik a fejlődést a Prosperitatinak. Ez számszerűsítve több mint 10 millió euró nagyságrendet jelent a helyieknek és környékbelieknek.

A mostani kiírásban a gabona-, méz-, zöldség- és gyümölcstermelők, valamint a sertéstenyésztők pályázhatnak a mezőgazdasági integrátorok beszállítóinak szóló pályázatokra öt témakörben tíz integrátor bevonásával. Azért is vannak kivételes helyzetben a helybeliek, mivel a község területén több integrátor is van: a Telek Paprika, a Tisacoop és a Geneza.

A helyi termék előállítását és forgalmazását serkentő pályázatok kapcsán több már működő vállalkozás tulajdonosa jelent meg, ami arra enged következtetni, ők is a fejlődésre, más irányba való gondolkodásra is nyitottak.

A pályakezdők vállalkozására kiírt pályázat, melyben legfeljebb 800 ezer dinár igényelhető eszközvásárlásra, nem igényel semmiféle önrészt, épp ezért lehet nagy segítség mindazoknak, akik nagy fába vágják a fejszét. Hétfőn Magyarkanizsán úgy tűnt, erre is van érdeklődés.

Juhász Bálint arra is kérte a jelenlevőket, idejében, ne az utolsó napokban adják át kérelmüket. Továbbá emlékeztetett arra – tekintettel ezeknek a pályázatoknak a forrására is –, hogy április 8-án rajtunk a sor, hogy éljünk állampolgári jogunkkal, kötelezettségünkkel az anyaországi választáson.