2024. április 25., csütörtök

Kút mellett is kiszárad a Nagygödör

A horgászokhoz kerül-e a természeti érték?

Csókán augusztus óta nem működik a Nagygödör néven ismert horgásztavat tápláló kút. A tó vízszintje ennyi idő alatt több mint egy méterrel leapadt, veszélybe került a természetvédelmi oltalom alatt álló, fokozottan védett őshonos halfajok és a mocsári teknős élőhelye. A második ártézi horizontból táplálkozó kút vizét sokan gyógyhatásúnak tartják, és rendszeresen fogyasztották. Tavaly nyár óta száraz a csap, pedig még programozható vezérléssel is ellátták a vízpumpát, hogy folyamatosan pótolni lehessen a Nagygödör vizét.

Foto: Gergely József

Vészesen fogy a víz a Nagygödörből (Gergely József felvétele)

A Nagygödör részben az utcai vízvezetékből is kaphat vizet, aminek a költségeit korábban a helyi közösség állta. Az önkormányzat és a horgászegyesület közösen fedezte a 260 méter mély kút üzemeltetési, azaz villanyáramköltségeit.

– Mi lesz a Nagygödörrel vízutánpótlás nélkül? – tettük föl a kérdést a Zlatica-Aranka Horgászegyesület elnökének, Nedeljko Kolundžijának.

– A horgászegyesületünk és a Csóka Ökológiai Egyesület nevében kérelemmel fordultunk a helyi közösséghez, amely a Nagygödör kezelését már korábban átvette a horgászegyesülettől. Ettől kezdve a helyi közösséget terheli a felelősség a közel kéthektáros tó sorsáért. Tavaly novemberben sürgető kérelemmel fordultunk a helyi közösséghez, hogy végezzék el a kút javítását. Tudomásunk szerint a talpszelepet kellene kicserélni. A beadványunkat sajnos még válaszra sem méltatta a helyi közösség vezetősége, pedig korábban jól együtt tudtunk működni, az önkormányzat, a helyi közösség és a horgászegyesület közösen fedezte a vízpótlás költségeit. Mivel a helyi közösség nem reagált a környezetvédők és a horgászok beadványára, január 10-én a polgármester asszonyhoz fordultunk hasonló tartalmú kérelemmel, hogy fogjunk össze, és ne hagyjuk veszni a Nagygödör élővilágát, a csókaiak kedvelt kirándulóhelyét, amelybe tartományi támogatással több projektumon keresztül már 6 millió dinárt fektettünk be. Fásítottuk a tó környékét, az eliszaposodott részeket kimélyítettük, egy részét bekerítettük, padokat, szemeteskukákat állítottunk föl. A tó szélén információs táblát helyeztünk el, amely tájékoztatja a lakosságot a Nagygödör természetvédelmi státusáról és élővilágáról. A polgárok örömmel fogadták a kedvező változásokat, hiszen az egykori vályogvető helyén szemétgödör volt, amelyet nagy erőfeszítéssel, a környezetükért felelősséget érző polgárokkal horgászatra és a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas zöld oázissá varázsoltunk mondta Nedeljko Kolundžija, majd így folytatta:

– Mindez most valakinek a hanyagsága, nemtörődömsége miatt került végveszélybe. A Nagygödör vízszintje a kritikus alá süllyedt, a part mentén már helyenként kilátszik a meder. Ezért kértük a polgármester asszonyt, Stana Gyömbért, hogy járjon közben a Nagygödör érdekében. Hétfőn fogadott a polgármester, és elmondta, hogy már két hónappal ezelőtt utasította a kommunális közvállalatot, hogy kapcsolják be a pumpát, nem volt tudomása róla, hogy ez még mindig probléma. Csókán folyamatban van a tagosítás, a Nagygödör és környéke állami tulajdonban van. Az önkormányzat jogi szolgálata meg fogja vizsgálni annak a lehetőségét, hogy civil szervezetnek, esetünkben a horgászegyesületnek odaadják a területet kezelésre, ami a legcélszerűbb megoldás lenne – mondta a horgászegyesület elnöke.