2024. április 25., csütörtök

Háromszéki fociünnep

Hétfőn este igazi karneváli hangulat uralkodott Kovászna megye székhelyén, Sepsiszentgyörgyön, mivel a város első ligás futballcsapata, az OSK Sepsi kilenc hónap után ismét hazai környezetben léphetett pályára tétmérkőzésen. Ennyi idő kellett ugyanis a székelyföldi klub vezetőségének ahhoz, hogy a tavaly júniusi történelmi feljutás után a román Liga 1 elvárásainak megfelelő állapotba hozza a Szemerja negyedben található városi stadiont, és beszerezze a megfelelő működési engedélyeket is, ami – ismerve a romániai bürokráciát – nem is volt egyszerű feladat. Az őszi szezonban a szentgyörgyi gárda hazai mérkőzéseit Brassóban, illetve a távolabbi Ploieştiben játszotta, az alsóházi rájátszás 2. fordulójában azonban a piros-fehérek már valóban hazai pályán fogadhatták a Voluntari csapatát.

Az 5000 néző előtt lejátszott találkozón a vendégek szereztek vezetést az első félidő utolsó percében, a nagy elánnal focizó hazai csapat azonban a folytatásban Fülöp István két büntetőből elért találatával fordítani tudott (a második tizenegyesnél a sepsiszentgyörgyi születésű Hadnagy Attilával szemben szabálytalankodtak a védők). A kiesés ellen küzdő háromszéki együttes egészen a bírói ráadás 2. percéig zsebében érezhette az értékes három pontot, ám a vendégek a végén egy fejes góllal kiegyenlítettek, így Sepsiszentgyörgy történetének első Liga 1-es mérkőzése 2:2-es döntetlennel zárult.

A lelkes hazai publikum a meccs végén ezúttal is elénekelte a Székely himnuszt, a csapatok bevonulásakor pedig a felújított arénában felcsendült az Ismerős Arcok Nélküled című száma, a határon túli magyarok nem hivatalos himnusza is. Az OSK Sepsi csapatát egyébként 2011-ben alapították, a klub tulajdonosa pedig Diószegi László, aki 2002 óta Románia egyik legnagyobb pékipari vállalkozását irányítja.