2024. április 19., péntek

Bábok közt vidáman

Báb- és gyermekfesztivált volt Zentán
A legkisebbeket a Szabadkai Gyermekszínház színészei szórakoztatták

A legkisebbeket a Szabadkai Gyermekszínház színészei szórakoztatták

Gyermekricsajtól volt hangos a hétvégén a zentai Művelődési Ház, hiszen akkor tartották meg a Napsugár báb- és gyermekfesztivált. A háromnapos rendezvényt a helybéli Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezte azzal a céllal, hogy ízelítőt kapjanak a gyermekek a bábművészet, a gyermekirodalom és a kézművesség hagyományaiból.
Hugyik Richárd, az intézmény igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy az elvárásaiknak megfelelően nagy érdeklődés övezte a fesztivált, és hogy terveik szerint jövőre is megszervezik:
– Nekünk, mint művelődési-oktatási központnak elsődleges feladatunk bevonni nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket is a művelődési életbe. Ilyen irányú rendezvényeink év közben bőven akadnak, hiszen könyvbemutatókat, könyvtári foglalkozásokat, kézműves eseményeket, színházi, múzeumi programokat kínálunk eleget, viszont úgy éreztük, hiányzik egy átfogó, tavaszköszöntő gyermekrendezvény. Mivel Zentán az ötvenes évektől létezett bábszínház is, ahol vasárnaponként bábelőadást tartottak, és ezekről az időkről a kultúrában dolgozott idősebb személyek mindig nagy előszeretettel meséltek, úgy éreztük, nem hagyhatjuk veszni ezt a hagyományt. Ez a terület tehát kihasználatlan volt, és nekünk, mint kultúrintézménynek minden adottságunk megvolt hozzá, hogy útjára indítsunk egy hiánypótló rendezvényt, és nemcsak kimondottan bábfesztivált, hanem egy átfogó gyermekprogramot, és ez lett a tavaszköszöntő Napsugár báb- és gyermekfesztivál. Nagyon izgalmas három nap volt, és örömmel nyugtáztuk, hogy van rá érdeklődés, igénylik a gyermekek és szüleik ezt a fajta foglalkozást, tényleg rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. A pénteki eseményeknek az Alkotóház adott otthont, valamint aznap Felsőhegyen is volt egy játékos foglalkozással egybekötött könyvbemutató, szombaton és vasárnap pedig Zentán a Művelődési Házban váltották egymást az események. Izgalmas és szórakoztató bábelőadásokkal, interaktív foglalkozásokkal kedveskedtünk az egészen kicsiktől kezdve a kisiskolás korosztályig mindenkinek, és azt láttuk, hogy a szülők is nagyon jól érzik magukat. Több előadás is telt házas volt, de mindegyiken a nézőtérnek legalább kétharmada telítve volt. Azt hiszem, sikerült egy olyan rendezvényt összeállítanunk, melyre az utóbbi időben Zentán nem volt példa, és mivel hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára, jövőre is számíthatnak rá az érdeklődők. Hogy erre tényleg van igény a környezetünkben, az bizonyítja, hogy vidékről is sok látogató volt, és a község falvaiból is jöttek csoportok – összegezte Hugyik Richárd igazgató.