2024. április 25., csütörtök

Az orosz külügyminisztérium nem zárta ki, hogy London állhat a Szkripal-ügy mögött

Nagy-Britannia vagy nem képes megvédeni magát egy terrortámadástól, vagy maga szervezte meg a Szergej és Julija Szkripal elleni támadást - jelentette ki Vlagyimir Jermakov, az orosz külügyminisztérium fegyverzetkorlátozási osztályának vezetője egy, a Moszkvában akkreditált külföldi nagykövetek számára tartott tájékoztatón szerdán.

"Az elemi logika azt sugallja, hogy csak két eset lehetséges: a brit hatóságok vagy nem képesek védelmet biztosítani az efféle - képletesen szólva - terrorcselekmény ellen a saját területükön, vagy pedig - anélkül, hogy én bárkit vádolni akarnék - egyenesen vagy közvetve maguk rendezték meg az ügyet. Harmadik (eset) egyszerűen nem lehet" - hangoztatta.
Mint mondta, Moszkva a történteket orosz állampolgárok ellen Nagy-Britannia területén elkövetett terrortámadásként értékeli. Kifogásolta, hogy a brit hatóságok nem biztosították az orosz nagykövetségnek a konzuli hozzáférést az orosz állampolgárságú Julija Szkripalhoz (egyébként Szergej Szkripalt is orosz állampolgárként emlegette), nem támasztották alá bizonyítékokkal azt a vádjukat, hogy a kettős gyilkossági kísérletért Moszkva tehető felelőssé, és közös vizsgálatra sem hajlandóak. Véleménye szerint ilyen körülmények között "egyszerűen abszurdum" bármilyen magyarázatot követelni Moszkvától.
Jermakov szerint "egyre nyilvánvalóbbá válik", hogy a Szkripalék ellen az angliai Salisburyben elkövetett támadás "egy újabb durván meghamisított, jogellenes kaland", amelyhez Oroszországnak semmi köze sincs, és amelyhez semmi érdeke sem fűződött. Megismételte: tavaly a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősítette, hogy Oroszország maradéktalanul megsemmisítette vegyifegyver-készleteit.
Az orosz diplomata nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy az incidenst Washingtonból rendezhették meg.
Elmondta, hogy Oroszország a Szkripal-ügyben Nagy-Britanniától és az OPCW-től hivatalos és részletesen alátámasztott jelentést vár el, a tárgyi bizonyítékok megőrzése mellett.
Jermakov egyébként kijelentette, hogy Moszkva sem Pozsonyt, sem Prágát, sem pedig Stockholmot nem vádolja a gyilkossági kísérlethez használt hatóanyag előállításával, csupán arra utalt, hogy arra mind az egykori Csehszlovákia. mind pedig Svédország potenciálisan képes lenne. Az említett országoktól az orosz külügyi tisztségviselő bocsánatot kért.
Igor Kirillov, az orosz sugárzás-, vegyi- és biológiai védelmi egységek parancsnoka közölte, hogy Nagy-Britannia, miután 1962-ben szabadalmaztatta, majd az Egyesült Államoknak eladta a szerves foszfor alapú, VX típusú méreganyagokat, egyike azoknak az államoknak, amelyek az 1970-es évek óta új generációs fegyverek kidolgozásán dolgoznak. Elmondta, hogy a brit fél által "Novicsok" néven emlegetett gázt egy jól felszerelt laboratóriumban, vegyészi képesítéssel elő lehet állítani annak a képletnek az alapján, amelyet Vil Mirzajan, az Egyesült Államokban élő volt szovjet vegyész egy 2008-ban megjelent könyvében közölt. Mirzajan több írásában azt állította, hogy ő a Novicsok bináris ideggáz egyik atyja.
Moszkva egyébként valótlannak nevezi azt az állítást, amely szerint Oroszországban vagy a Szovjetunióban Novicsok elnevezésű hatóanyagot fejlesztettek volna ki.
A mintegy 150 nagykövet számára megkirdetett tájékoztatón egyébként több nyugati ország - köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - beosztott diplomaták szintjén képviseltette magát.