2024. április 25., csütörtök

Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről, valamint a Szkripal-ügyről tárgyalnak az EU állam- és kormányfői

Elsősorban a gazdaság- és a kereskedelempolitika kérdéseit, az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások állását, valamint Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök angliai megmérgezésének ügyét vitatják meg csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon az európai uniós tagországok állam- és kormányfői Brüsszelben.

A találkozó megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament (EP) elnökével egyeztetnek, majd Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária kormányfője ad tájékoztatást a korábbi döntések végrehajtásáról, például a dublini menekültügyi rendszer reformjáról.
A délutáni munkaülésen kereskedelempolitikai kérdésekkel, s mindenekelőtt az Egyesült Államok által bejelentett importvámokkal foglalkoznak. Ezután meghallgatják az Európai Központi Bankot vezető Mario Draghi beszámolóját a gazdasági helyzetről, illetve a bankunióról tárgyalnak Mario Centenóval, az eurócsoport elnökével.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós vezetőknek küldött meghívólevelében arról számolt be, hogy a munkavacsorán reményei szerint "nyílt, őszinte" vitát tarthatnak az adópolitikáról, a digitális nagyvállalatok megadóztatásáról szóló tervekről.
A csütörtöki utolsó napirendi pont részeként külügyekről lesz szó: áttekintik még a legfrissebb törökországi fejleményeket, valamint nyilatkozatot fogadnak el az idegméreggel elkövetett angliai gyilkossági kísérlettel kapcsolatban, amelyért a brit kormány szerint Moszkva a felelős.
Névtelenséget kérő uniós illetékesek szerint nyitott kérdés, hogy az Európai Unió is kifejezetten Oroszországnak tulajdonítja-e a támadást, s egyelőre újabb szankciók sincsenek napirenden.
A péntek reggeli ülésen Theresa May brit miniszterelnök már nem lesz jelen, csak a bennmaradó tagállamok vezetői. A "huszonhetek" áttekintik a Brexit-tárgyalások állását és várhatóan irányelveket fogadnak el a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerre vonatkozóan. Tusk szerdán azt közölte: javasolni fogja a résztvevőknek, hogy adják elvi jóváhagyásukat a szigetország kilépését követő átmeneti időszakhoz, amelynek feltételeiről néhány napja állapodtak meg a felek főtárgyalói. Kiemelte, ez "lehetővé teszi mindkét oldal számára, hogy 21 hónappal elhalasszák a Brexit minden negatív következményét".
Végül eurócsúcsot tartanak a valutaövezeti országok állam- illetve kormányfőinek részvételével, a fő téma a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése lesz.