2024. április 25., csütörtök

Nem jutottak zöld ágra

Megszakították Brüsszelben a Belgrád és Priština közötti tárgyalásokat

Nem sikerült előrelépést elérni a Belgrád–Priština szakértői tárgyalócsoportok szintjén történő párbeszédben – közölte az Európa Bizottság, így a tárgyalásokat ma megszakították.

Az Európa Bizottság közleménye szerint Brüsszel azért hívta meg a két tárgyalófelet, hogy együttes erővel erősítse meg a megállapodás betartását, természetesen a viszonyok normális mederbe való terelésével, hiszen ez jelenti mindkét fél európai útjának kulcsfontosságú elemét. Az EU arra szólította fel mindkét felet, hogy intenzívebben vegyen részt a megkötött megállapodás implementációjában.

Az európai diplomáciai szolgálat arra is felhívja a figyelmet, hogy Belgrád és Priština helyzetéről Marko  Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója és Avni Arifi, a tárgyalásokkal megbízott koszovói vezető tárgyalt az elmúlt három napban. Mint a közleményben kiemelik, a tárgyalófelek a megkezdett tárgyalásokat azon megállapodás alapján folytatták, amelyet az EU felügyelete mellett kötöttek. Így szóba került a szerb községek közössége, az energetikai kérdés, a Kosovska Mitrovica-i híd, az integrált határátlépés és a szabad mozgás kérdése.

A közlemény arra nem tér ki, hogy mikorra tűzték ki a tárgyalások következő körét.

A Večernje novosti napilap arra mutatott rá, hogy a tárgyalásokat a prištinai fél hozzáállása és a tárgyalásokra való felkészületlensége miatt szakították meg Brüsszelben.

Marko Đurić ma nyilatkozott is Brüsszelből a tárgyalások kapcsán. Mint rámutatott, a szerb delegáció követeli, hogy a megállapodásban foglaltakat, azok változtatása nélkül teljesítse a koszovói fél. Mint mondta, már azzal, hogy a koszovói fél elfogadná a koszovói szerb községek közösségének statútumát, bebizonyítaná, hogy valóban tenni kíván a párbeszéd eredményes lebonyolításáért. Mint rámutatott, a szerb községek közösségének megalakítása a megállapodás aláírásával Priština kötelezettségévé vált, ugyanakkor az EU kötelezettségévé is, hiszen ez a kérdés a közös dokumentum aláírásával Európa külpolitikai és biztonsági része. Kiemelte azt is, hogy a párbeszéd nem ennek az intézménynek a megalapítására épül, hanem arra, hogy a koszovói fél is eleget tegyen a megállapodásba foglaltaknak.