2024. március 28., csütörtök

Mali bekerülhet a kormányba

Már Zorana Mihajlovićot is azok között emlegetik, akiknek menniük kell

A belgrádi sajtó egymással versengve találgat azzal kapcsolatban, hogy a köztársasági kormány átalakítása során kit menesztenek Ana Brnabić miniszterelnök kabinetjéből, illetve ki lesz az, aki a jövőben miniszteri tisztséget tölthet be.

Korábban is napvilágot láttak már olyan sajtóértesülések, hogy Vladan Vukosavljević művelődési miniszternek biztosan mennie kell, helyére pedig Jelena Trivan, a Hivatalos Közlöny jelenlegi igazgatója, a Demokrata Párt valamikori tisztségviselője kerülhet. Feltehetőleg Goran Knežević gazdasági minisztert is leváltják, helyére pedig Siniša Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere kerülhet. Más sajtóértesülések szerint Mali nem Kneževićet, hanem Dušan Vujović pénzügyminisztert váltja majd. Egyesek szerint Vujović személyes okokra hivatkozva hamarosan lemond tisztségéről, mások szerint viszont leváltják, mivel az elmúlt hetekben nem egy alkalommal kifejtette már, hogy csak akkor támogatja a bérek és a nyugdíjak ismételt növelését, ha biztonságosnak tartja ezt az intézkedést az állami költségvetés stabilitása fenntartásának szempontjából. A kormány és Aleksandar Vučić államfő viszont mindenáron növelni szeretné a béreket és a nyugdíjakat. A belgrádi újságírók az utóbbi két hétben Zlatibor Lončar egészségügyi minisztert is azok között emlegették, akiknek hamarosan menniük kell, helyére pedig Zoran Radojičić kerülhet.

A Večernje Novosti napilap legfrissebb értesülései szerint Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszternek is mennie kell. Mihajlović leváltását állítólag éppen Ana Brnabić sürgeti a legnagyobb vehemenciával, mivel a két politikus folyamatosan vitában áll egymással, abban viszont már a helyzet ismerői sem biztosak, hogy az építésügyi miniszter leváltását Aleksandar Vučić istámogatni fogja, írja a Novosti. A lap szerint az is megtörténhet, hogy a Mihajlović vezette minisztériumot felosztják, közlekedési minisztériumra, illetve építésügyi és infrastrukturális minisztériumra. Az építésügyi tárcát Mihajlović vezetné, az építésügyi és infrastrukturális tárcát pedig Goran Vesić, Belgrád jelenlegi városi menedzsere. A Novosti bennfentesei szerint a Szerb Haladó Párt mindenáron szeretné tisztségbe juttatni azon politikusait, akik az új belgrádi városi hatalom megalakulását követően tisztség nélkül maradnak.