2024. április 19., péntek

Nemcsak tanítani, hanem fegyelmezni is lehet digitálisan

Az informatikai átállásról tartottak tegnap konferenciát az Óbecsei Gimnáziumban
Digitális történelemóra az Óbecsei Gimnáziumban

Digitális történelemóra az Óbecsei Gimnáziumban

A modern digitális oktatási alkalmazásokról tartottak tegnap bemutatót és konferenciát az Óbecsei Gimnáziumban. A rendezvényre az iskola és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében került sor.
A konferencia kezdetén Miodrag Basarić, az Óbecsei Gimnázium igazgatója elmondta: Szerbiában még gyerekcipőben jár a digitális oktatás, de a gimnázium igyekszik lépést tartani a technológiai fejlődéssel: digitális táblákat használnak, e-naplót vezetnek, optikai internet van az épületben és a diákok tabletekkel tanulnak. Arról, hogy milyen további lehetőségeket nyújt a digitalizáció az oktatásban, a sikeres magyarországi Digitális Mintaiskola Program kivitelezői közé tartozó budapesti Promethean és RacioNet vállalatok munkatársai beszéltek, akik már több ilyen rendszert is kiépítettek.
Egy Magyarországon készült becslés szerint az iskolákban nap mint nap 40 milliárd forint értékű okostelefont és egyéb eszközt kapcsoltatnak ki a tanárok a diákokkal – ez pontosan annyi pénz, amennyit az elkövetkező négy évben az iskolák eszközfejlesztésére fognak fordítani az országban. A Digitális Iskola pilot program 2017-ben indult el a digitális pedagógiai fejlesztések első lépéseként, és kezdetét vette egy olyan Digitális Mintaiskola projekt is, amelynek keretében – jelenleg 10–12 köznevelési intézmény bevonásával – megtörténik a későbbi digitális fejlesztések technológiai, személyi és pedagógiai feltételeinek a tervezése, kialakítása és finomhangolása.
A gimnáziumban bemutatott gyakorlati ismertetőkön a vajdasági pedagógusok első kézből szerezhettek tapasztalatokat arról, miként lehet egy informatikai rendszert a fegyelmezés kisegítő eszközeként alkalmazni, illetve hogyan néz ki egy ClassFlow rendszerrel megtartott történelemóra. Kormos Zoltán, a budapesti Piarista Gimnázium tanára tavaly óta tart digitális tanórákat, tapasztalata szerint az online világban élő diákoknak ez a fajta oktatás életközelibbnek bizonyult, és az ismeretátadás terepe, valamint az interakció is sokkal intenzívebb, mint a hagyományos módszerrel.
A Classflow a teljes oktatási munkafolyamatot felöleli a tanmenet és az interaktív tanóra elkészítésétől kezdve az előadáson keresztül a házi feladat kiosztásáig és az ellenőrzők osztályozásáig. Személyre szabott oktatást tesz lehetővé, bevonja a diákokat a feladatok elvégzésébe, az órákon azonnali visszajelzést ad az egyes diákok munkájáról és a tanagyag követéséről. Az interneten keresztül bárhonnan elérhető, böngészhető és előadható az előkészített tananyag bármilyen gyártású interaktív kijelző segítségével. A diákok tetszés szerint csatlakozhatnak az órához tableten vagy számítógépen, és a leckét akár otthonról is visszanézhetik. A Classflow világszerte 150 országban van jelen, 125 ezer iskola vezette be és 4,5 millió tanár használja sikeresen.