2024. április 19., péntek

Ma kezdik folyósítani a hektáronkénti 4000 dináros agrártámogatást

Műtrágya/támogatás címén mától fizetik a bejegyzett gazdaságoknak a hektáronkénti 4000 dinárt – jelentette be a Mezőgazdasági Minisztérium. (Korábban a tárcavezető hétfőre jelezte a kifizetés megkezdését.)

A szaktárca illetékese a Beta hírügynökségnek elmondta: az idei mezőgazdasági és falufejlesztési támogatások elosztására vonatkozó rendelet szerint, melyet március 8-án tettek közzé, növénytermesztési alaptámogatásokra összesen 7,85 milliárd dinárt különítettek el, hektáronként pedig 4000 dinárt utalnak át.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

A szakminisztériumban emlékeztettek arra, hogy a bankokkal együttműködve folytatják a bejegyzett gazdaságoknak szánt kedvezményes hitelek programját. Ennek révén könnyebben pénzhez juthatnak a családi gazdaságok, a vállalkozók, a mikro-, kis- és közepes vállalatok, valamint a földműves-szövetkezetek. Az olcsó hiteleket felhasználni szándékozók növénytermesztésre, mégpedig vetőmag és ültetőanyag, szerves- és műtrágya, növényvédő szerek, továbbá gépek és felszerelések beszerzésére kérhetnek kölcsönt. Olcsó hitelekért folyamodhatnak azok is, akik szarvasmarha-, sertés-, birka-, kecske- és baromfi- vagy haltenyésztéssel, illetve méhészettel szeretnének foglalkozni, vagy takarmány beszerzésére fordítanák a pénzt.

Egy-egy évben a családi gazdaságok és a vállalkozók legfeljebb 6 millió dinárt kaphatnak, a kamat egy részét a minisztérium fizeti ki a bankoknak. A törlesztési időszak 1–5 év. Az olcsó hitelek folyósításának programjában az idén a következő bankok vesznek részt: Sberbank, Erste, NLB, ProCredit, Intesa, OTP, Credit Agricole, UniCredit, Halkbank, Kommerciális Bank és a Postatakarék Bank. Bekapcsolódik a Triglav, a Generali, a DDOR és a Dunav biztosítóház is.