2024. március 28., csütörtök

Ombudsman három községre?

Zentán járt a tartományi polgári jogvédő és munkatársai

A lokális ombudsman szerepének jelentőségéről és az emberi jogoknak a kisebb közösségben való érvényesüléséről tartottak tanácskozást Zentán. Dr. Zoran Pavlović tartományi ombudsman a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a jelenlegi törvények lehetővé teszik a lokális ombudsmanok kinevezését, az állampolgári panaszokat vizsgáló tartományi szerv szerint pedig helyi szinten ki is kellene nevezni az ezzel foglalkozó tisztségviselőt.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az ombudsman mellett a tanácskozáson részt vett Orosz János, a nemzeti kisebbségekkel megbízott helyettes, Širkova Anikó általános ügyekkel foglalkozó, valamint Snežana Knežević és Milan Dakić különböző területekkel megbízott ombudsmanhelyettesek is. A tartományi küldöttség ellátogatott a Zentai Közkórházba és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe, ahol az intézmények igazgatóival folytattak eszmecserét. Ennek kapcsán Pavlović elmondta, hogy a közeljövőben a honlapjukon közleményben számolnak be az itt szerzett tapasztalataikról.

A tartományi ombudsman az összejövetelen indítványozta, hogy Zenta, Magyarkanizsa és Ada elöljárói gondolkodjanak el egy független szerv kinevezésén, amely e három község területén végezné a helyi ombudsman tevékenységét, követné a helyi hatalom szerveinek a munkáját, illetve a polgárok is tolmácsolhatnák neki az önkormányzatok munkájával kapcsolatos észrevételeiket. A tartományi ombudsman abbeli reményének is hangot adott, hogy a következő zentai látogatásuk során, első lépésként, képzést szerveznek a zentai önkormányzat tisztségviselői és munkatársai számára, hogy az itt dolgozók az integrációs folyamatok keretében elsajátíthassák az európai uniós viselkedési szabályokat és szabványokat.

Pavlović beszámolt arról is, hogy a szerbiai igazságügyi minisztériumnál nemrégiben kezdeményezték a közjegyzői kamara munkájáról szóló rendelet módosítását, hogy a polgárok számára tolmácsok is rendelkezésre álljanak, akik díjmentesen segítenének a nyelvet nem beszélő polgároknak.

– Ezek talán alig észrevehető, apró lépések, de ezzel is igyekszünk a polgárok életminőségén javítani – jegyezte meg a tartományi ombudsman, és hozzátette, hogy Zenta sok mindenben példával járhatna elöl a többi vajdasági, illetve szerbiai település számára.

A tanácskozáson a községi elöljárók mellett részt vett a szociális központ igazgatója és több zentai civil szervezet képviselője is.