2024. április 18., csütörtök

Felsőhegyi siker Budapesten

A magyar fővárosban kihirdették és az elmúlt hétvégén át is adták a zászló- és címerrajz-, valamint esszépályázat díjait: a felsőhegyi Perdi Sarolta a 3. osztályosok korcsoportjában a Mátyás, az igazságos tárgykörben első helyezett lett, és munkáját értékes könyvcsomaggal jutalmazták.

Az Országgyűlés három évvel ezelőtt a magyar zászló és címer emléknapjának hirdette ki március 16-át, s azóta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkárságával közösen évente esszé- és rajzpályázatot indít a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában élő, magát magyarnak valló óvodások, iskolások és egyetemisták számára.

Az idei pályázatra beérkezett mintegy 4000 képzőművészeti alkotás és 69 esszé közül a legjobbakat pénteken a budapesti Várkert Bazárban hirdették ki. A felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola harmadikos tanulóját tanítója, Csonti Melinda készítette föl a versenyre, aki lapunknak elmondta, hogy az egész osztály munkáit beküldték a pályázatra, amelyen másodízben vettek részt.

A tanítónő elmesélte azt is, hogy a díjátadó és a kiváló vendéglátás is különleges élmény volt számukra. Az oklevelek átvételét parlamenti körséta követte.

A vajdasági pályázók közül sikeresen szerepelt még Csorba Emil, az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója, aki második helyezést ért el, úgyszintén második lett Komáromi Anna Réka óbecsei tanuló, akit A víz szalad, a kő marad című esszéjéért díjaztak.