2024. április 19., péntek

A teljes hőszigetelés a cél

A bácskossuthfalvi iskola kihasználja a pályázati lehetőségeket

A Közelebb az iskolapadokhoz program keretében tegnap délelőtt a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolába látogatott Korponai Lívia, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pénzügyi segédtitkára. A falu iskolája az elmúlt két évben nem mulasztotta el kihasználni a tartományi pályázási lehetőségeket, s a tartományi segédtitkár ezt követendő példaként említette.

Korponai Lídia megtekinti a bácskossuthfalvi általános iskolán végzett munkálatokat dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató kíséretében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Korponai Lídia megtekinti a bácskossuthfalvi általános iskolán végzett munkálatokat dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató kíséretében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Titkárságunk a múlt évben 250 millió dinár értékben írt ki pályázatot az oktatási intézmények felújítására. Tavalyi 80 iskolaépületen végeztek munkálatokat, a bácskossuthfalvi tanintézmény is köztük volt. Rendkívül elégedettek vagyunk az iskolával való együttműködéssel, hiszen már meg is kaptuk tőlük az összes erre vonatkozó dokumentációt. Az idén 150 millió dinár összértékben jelentettünk meg pályázati kiírást általános és középiskolák, óvodák és kollégiumok felújítására. A jelentkezési határidő három hete telt le, és háromszoros az érdeklődés. Főleg a tetőszerkezet javítására, vizes gócok és fűtési rendszer felújítására nyújtották be igényüket a tanintézmények. Terveink szerint két hét múlva tesszük közzé az eredményeket – zárta gondolatát Korponai Lívia.

Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola fő épületén végzett hőszigetelési munkálatokat 3 millió dinárral támogatta a tartomány tavaly. Dr. Crnkovity Gábor igazgató rámutatott, hogy az iskola épületének energiahatékonnyá alakítása több évtizedes, összetett problémát old meg.

– Az iskolánk prioritásai között szerepel a fő épületünk szigetelésének a megoldása. Hatalmas volt a hőveszteség, és alig tudtuk korábban felfűteni a tantermeket. Ennek a problémának egy részét sikerült megoldani a tartományi támogatásnak köszönhetően. Ennek előnyeit nemcsak telente élvezzük, hanem nyáron is. A jövőben is folytatjuk ezt a megkezdett munkát, a célunk teljes mértékben hőszigetelni az iskolaépületet. A legutóbbi kiírásra pályázva a főépületünk 4., udvar felőli falát – vagyis a folyosóinkat –, valamint a padlást, vagyis a felső szint mennyezetét szeretnénk energiahatékonnyá tenni.