2024. április 25., csütörtök

Erre mi is képesek vagyunk

Az Ana és Vlade Divac Alapítvány, valamint a Nyílt Társadalomért Alap tavaly novemberben pályázatot írt ki Erre mi is képesek vagyunk jelmondattal, amelyen a menekültválságban érintett három szerbiai önkormányzat, Preševo és Šid községek, valamint a Szabadka Város területén működő civil szervezetek, illetve nemformális szervezetek vehettek részt.

A pályázat kiírása szerint olyan projektumok részesülhetnek támogatásban, amelyek elsősorban a helyi lakosság helyzetén, illetve körülményein igyekeznek javítani, ugyanakkor az aktivitásba bekapcsolják a menekülteket, illetve valamely érzékeny társadalmi csoport tagjait.

A január végén lezárult kiírásra hetvenöt pályázat érkezett be, közülük 33 Szabadka területéről. A bírálóbizottság döntése értelmében öt szabadkai projektum részesül támogatásban, amelyek összértéke 2,6 millió dinár. A nyertes pályázók kedden a városházán vehették át a csekkeket.

Dr. Siniša Trajković átveszi a csekket a szabadkai menekültbefogadó központ lakójától (Fotó: Benedek Miklós)

Dr. Siniša Trajković átveszi a csekket a szabadkai menekültbefogadó központ lakójától (Fotó: Benedek Miklós)

Újságírói kérdésre Željko Mitrovski projektmenedzser elmondta, ezen projektumok a helyi lakosság több problémájára kínálnak megoldást, ugyanakkor teret biztosítanak a lakosság és az itt lévő menekültek közötti együttműködéshez. Az aktivitások augusztus végéig tartanak, amikor is Szabadkán megszervezik a szolidaritás fesztiválját, ahol minden szervezet bemutatja a projektjét és az elért eredményeket.

Mitrovski beszédében köszönetet mondott Szabadka Város helyi önkormányzatának, amely a migrációs válság kezdete óta támogatta az Ana és Vlade Divac Alapítvány projektumait, ugyanakkor kiemelte, hogy a pályázat arra is rámutatott, hogy a helyi problémákat lokálisan is meg lehet oldani, amennyiben egy tettre kész csapat felvállalja azokat.

A helyi önkormányzat részéről Nataša Aleksić, a Szabadkai Városi Tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja volt jelen a csekkek átadásán. Beszédében kiemelte, hogy az önkormányzat és az említett alapítvány között szoros az együttműködés, és ezt a jelen pályázat is bizonyítja.

Szabadkáról a Vöröskereszt helyi szervezete, az Olovka piše srcem Egyesület, az Autista Személyeket Segítő Szabadkai Egyesület, a Helyi Demokrácia-központ valamint az Együtt Egyesület részesült a Divac Alapítvány támogatásában.

Újságírói kérdésre dr. Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének titkára elmondta, intézményük a pályázat segítségével az általuk működtetett népkonyha részére egy univerzális konyhai gépet tud vásárolni, amelynek hasznát elsősorban a népkonyha szolgáltatásait igénybe vevők fogják megérezni.