2024. március 28., csütörtök
VERBÁSZ

Tiszteld és becsüld magyarságodat!

Ötnapos húsvéti kiállítás és műhelymunka a városi múzeumban

Az előttünk álló húsvéti ünnepek alkalmából a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület Aranykalász kézimunkacsoportja szervezésében a Városi Múzeum helyiségében hétfőn ötnapos Húsvéti kiállítás és műhelymunka kezdődött. A húsvéti motívumokkal díszített teremben asztalterítők, függönyök és egyéb kézimunkák kaptak helyet.

A péntekig tartó műhelymunkákra az óvodások, iskolások mellett a felnőttek is jelentkezhetnek. A rendezvény ünnepélyes megnyitója 2018. március 19-én volt, ekkor a jelenlévőket először a művelődési egyesület elnöke, Paróci Mária köszöntötte.
‒ Az idén a 8. húsvéti kiállításra és műhelyunkára kerül sor. Évek óta nagyon jó az együttműködésünk az önkormányzattal és a Városi Múzeummal. Az előttünk álló napokban a legtöbbet a gyerekekkel foglalkozunk, különböző húsvéti díszeket, jelképeket készítünk, egyúttal elbeszélgetünk velük az ünnep jelentőségéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról. Ami pedig a kézimunka-kiállítást illeti, a húsvéti motívumok mellett különböző virágos munkák is vannak, amelyek a közelgő tavaszt idézik. A kézimunkacsoport tagjai mindennap itt lesznek, és foglalkoznak a gyerekekkel, diákokkal – mondta a művelődési egyesület elnöke.
A húsvéti rendezvényt Milan Glušac polgármester nyitotta meg, aki ez alkalommal megdicsérte a Szirmai Károly Egyesületet.
‒ Az önök egyesülete példamutató lehet a többiek számára, rendkívül szép módon, számos aktivitással ápolják ugyanis a hagyományokat, a kultúrát és anyanyelvüket, és ezt továbbadják a fiataloknak, ami rendkívül jelentős. Az önkormányzat mindig támogatni fogja ezt és a városban működő többi egyesületet is. Multietnikus közösség vagyunk, és ezt kell tovább ápolni – mondta a polgármester.
Az ünnepélyes megnyitón jelen volt még a Kulturális Központ elnöke, Richard Hengl, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke, Bógáncs-Andrijačević Lídia, valamint Szabadi Károly verbászi plébános, aki a jelenlévőknek azt mondta: ,,Közösen és örömmel várjuk a húsvétot.”
A megnyitót követően Paróci Mária lapunknak elmondta, örömére szolgál, hogy a megnyitóra sokan eljöttek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy van érdeklődő a kiállítás és a műhelymunkák iránt. ‒ Naponta lesz tojásfestés, kép- és díszkészítés, sok húsvéti érdekességet, apróságot készítünk. Nagyon szeretnénk a gyerekeknek bemutatni a hagyományos húsvéti dolgokat, és reméljük, lesz, aki majd folytatja mindezt. Itt dolgozuk a kiállítás mellett, és ha minden úgy sikerül, mint az előző években, akkor több mint 300 gyerekkel foglalkozunk az öt nap alatt. Ugyanakkor remélem, hogy az idősebbek is eljönnek, velük főleg kézimunkázunk.
Bógáncs-Andrijačević Lídia szerint fontos, hogy a magyarság megmaradásáért az itteni történelmet és hagyatékokat minél több fiatal átvegye.
‒ Erre viszont a legkisebbek a fogékonyak. Nem kevésbé fontos megismerni a másik nemzetiség hagyományait is, hiszen egymás mellett élünk. Csakis így tudunk megmaradni együtt, közösen, ahogy évszázadok óta élünk ezeken a tájakon. A legfontosabb pedig az, hogy tiszteld és becsüld magyarságodat, mert csakis úgy tudod tisztelni a más nemzetiségeket.
A verbászi kiállítás és műhelymunka március 23-áig várja az érdeklődőket, mindennap 9 és 18 óra között a Városi Múzeumban.