2024. március 29., péntek

A Kincsem és a Rózsa Sándor Mórahalmon

Lovas produkciók és zenés színdarabok a Csongrád megyei fürdővárosban

Száz nap múlva kezdődik a Mórahalmi Nyár című rendezvénysorozat. Tegnap sajtótájékoztatón ismertették a rendezvénysorozat főbb eseményeit a mórahalmi Mini Hungary Parkban.

Pintér Tibor, Nógrádi Zoltán és Stampf Mariann (Gergely Árpád felvétele)

Pintér Tibor, Nógrádi Zoltán és Stampf Mariann (Gergely Árpád felvétele)

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármester elmondta, hogy a város az elmúlt években a kulturális kínálat terén nagyot lépett előre.

– A Mórahalmi Nyár minden hétvégére kínál olyan programot, amellyel szeretnénk elérni, hogy Mórahalom ne csupán a fürdőjéről, ne csupán turisztikai termékeiről legyen híres, hanem arról is, hogy olyan értékeket és kikapcsolódási lehetőséget nyújtunk, amellyel szélesíteni tudjuk a dél-alföldi régió kulturális palettáját – vázolta a rendezvény céljait Mórahalom polgármestere, és hozzátette, hogy már épül a Szerb–Magyar Kulturális Központ, amely a Kóló nevet fogja viselni.

A Mórahalmi Nyár keretében a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színházban számos magyarországi színtársulat fog vendégszerepelni, többek között a Kecskeméti Katona József Színház és a Nemzeti Lovas Színház társulata is eljön Mórahalomra.

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója a sajtótájékoztatón levetített videóüzenetében elmondta, hogy a társulat idén nyáron két előadást hoz el Mórahalomra. Mindkettő vígjáték. Az egyik Michael Frayn: Függöny fel! című darabja, a másik előadás Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság című színjátéka.

Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója hangsúlyozta, megtiszteltetésnek érzi, hogy a lovas színház immár negyedik éve helyet kap a Mórahalmi Nyár programjában.

A Patkó Lovas és Szabadtéri Színház lovardája (Gergely Árpád felvétele)

A Patkó Lovas és Szabadtéri Színház lovardája (Gergely Árpád felvétele)

– Minden sajtótájékoztatón csak kapkodom a fejem, hogy mennyi minden történik Mórahalmon, abban az egy évben, amíg nem vagyunk itt, mennyi turisztikai jellegű fejlesztés valósult meg – méltatta a mórahalmi beruházásokat Pintér Tibor, és hozzátette: Mórahalom és a lovas színház kapcsolatát is az állandó fejlesztés jellemzi.

A lovas színház igazgatója arról is tájékoztatott, hogy a korábbi években eljátszott darabok mellett, mint amilyen a Honfoglalás, több új produkcióval készülnek az idei rendezvénysorozatra. Az egyik a Rózsa Sándor, az alföldi betyár legendája című családi musical, amelyet azért hoznak el a városba, mert a betyár egy helyi nevezetesség. A másik előadás a Kincsem című musical, amely a híres magyar versenyló történetét meséli el.

–  Az érdekessége és specialitása a Kincsem musicalnek, hogy a száguldásról és a gyorsaságról szól. A galoppversenyeket, Kincsem futamait és a bemelegítő edzéseket gondosan beleszőjük a produkció dramaturgiájába – mondta a lovas színház igazgatója.

A Nemzeti Lovas Színház a rájuk jellemző lovas előadások mellett egy hagyományos musicalt is eljátszik, a Jimmy musicalt, Zámbó Jimmy slágereivel.

Stampf Mariann, a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség alelnöke Mórahalom rendezvénynaptárát mutatta be. A kiadvány a Tourimform-irodákban, a szálláshelyeken és a nagyobb turisztikai központokban ingyenesen kapható.