2024. április 25., csütörtök

Hivatalos, vagy magánút?

Sajtóinformációk szerint Aleksandar Vučić António Guterresszel tárgyal New Yorkban

Tekintettel arra, hogy hivatalos nyilatkozat nem hangzott el azzal kapcsolatban, hogy Aleksandar Vučić államfő miért is utazott el a napokban az Amerikai Egyesült Államokba, a médiumokban folytatódnak a találgatások. A Blic napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, az államfő mégsem magánutazáson van, hanem António Guterresszel, az ENSZ főtitkárával van találkozója. Az ENSZ és az amerikai adminisztráció képviselőivel már sikerült asztalhoz ülnie. A napilap nem hivatalos információi szerint Vučić segítségért fordult a nemzetközi szervezethez a koszovói helyzet rendezése céljából.

Vučić és Guterres találkozóját a Tanjug hírügynökség is bejelentette. Azt közölték, hogy a tervek szerint Aleksandar Vučić ma találkozik az ENSZ főtitkárával. A hírügynökség arra hivatkozik, hogy a szerb államfő már folytatott tárgyalásokat Guterresszel, méghozzá az év végén Párizsban, a klímaváltozás kapcsán megszervezett nemzetközi konferencián.

A Blic napilap erre építve a híreit rámutat, hogy Vučić New Yorkban folytatja azt a diplomáciai offenzívát, amit már korábban különböző politikai szinteken megkezdett, és amelyek Szerbia és Koszovó helyzetét érintik, valamint a régióban uralkodó állapotokat.

Ezzel ellentétben a Voice of America rádió hírei szerint Aleksandar Vučić magánútját tölti New Yorkban, lányával érkezett az amerikai városba. Arra is rámutatnak, hogy a diplomáciai misszió nem kapcsolódik Vučić látogatásához.

Vučić amerikai útjáról először Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke beszélt. Azt állította egyik szarajevói televíziónak adott nyilatkozatában, hogy az államfő a magánútját arra használja ki, hogy titkos tárgyalásokat folytasson Koszovó helyzetével kapcsolatban Hashim Thaçi és Ramush Haradinaj koszovói politikusokkal. Aleksandar Vučić az egyik közösségi oldalon megerősítette, hogy Amerikában tartózkodik, de azt is közölte, hogy a Soros család egyes tagjaival kellett volna vacsoráznia, de ez végül elmaradt.

Azt az állítást, hogy Vučić titkos tárgyalásokat folytatna a koszovói vezető politikusokkal, csak tegnap cáfolta Nikola Selaković, az államfő főtitkára. A Szerbiai Rádió és Televízió egyik műsorában vendégszerepelve kiemelte, Vučić és Thaçi nem találkoztak titokban, a szerb államfő és a koszovói elnök tárgyalásai mindig is az EU közvetítése és jelenléte mellett zajlott.

– Ezt a mesét azok terjesztik, akik azt állították, nincs esély arra, hogy Aleksandar Vučić találkozzon Angela Merkel német kancellárral. Azoknak, akik ilyen meséket terjesztenek és minden alkalommal hazudnak, Szerbia elnöke maga fog válaszolni – emelte ki Selaković.