2024. április 20., szombat

Kormányátalakítás várható Szerbiában

A miniszterelnök kikéri az államfő véleményét

Amint Aleksandar Vučić, köztársasági elnök visszatér Brüsszelből, Ana Brnabić, kormányfő tárgyalóasztalhoz ül vele, hogy megbeszéljék a köztársasági kormány átalakításának a kérdését. Mint azt Brnabić mindemellett megerősítette, az átalakítást mielőbb meg kell ejteni, hogy a kormány minél hatékonyabban működhessen.

A miniszterelnök egyelőre nem kívánt a lehetséges személycserékről nyilatkozni, annyit mondott, hogy egyesek túlságosan hiúak, mások nem csapatjátékosok, megint mások pedig elsősorban saját népszerűsítésükkel vannak elfoglalva, nem pedig azzal, hogy az általuk vezetett tárca munkáját jobbá tegyék. A kormány a polgárokért van, szögezte le Brnabić. Mint hozzátette, kabinetjének tagjaitól elsősorban azt várja el, hogy csapatjátékosok legyenek. Ha a kormány képtelen csapatként tevékenykedni, nem biztos, hogy a jövőben is a kormányfő tisztségében marad, jegyezte meg Brnabić.
Bár nem világos, hogy a köztársasági elnöknek milyen jogalapon lenne beleszólása a kormány átalakításába, Aleksandar Vulin, védelmi miniszter (Szocialisták Mozgalma) egyetért azzal kapcsolatban, hogy erről a folyamatról Vučićnak kell döntenie, méghozzá államfői minőségében. Szerbia bízik Aleksandar Vučićban, az emberek rá szavaztak, ő körvonalazta azt a politikát, amelyet a kormány végrehajt, ezért egyedül ő dönthet a kormány átalakításáról, nyomatékosította a politikus.
Branko Ružić, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter (Szerbiai Szocialista Párt) nem aggódik az átalakítás miatt. Szerinte a köztársasági kormányra érdemes úgy tekinteni, mint egy focicsapatra: aki nem rúg gólt, azt le kell cserélni más játékosra. Ezért a legfontosabb kérdés az, hogy a csapat vajon eredményesen végzi-e a munkáját, tette hozzá, majd azt is elmondta, hogy pártja egyelőre nem vitatta meg a kormányátalakítás kérdését.