2024. április 24., szerda

Négyszáz új ablak

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában folyamatosan figyelik a pályázási lehetőségeket

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola új nyílászárókat kapott. Az iskola ezenfelül még több felújítást is szeretne megvalósítani az idén. Az oktatási reformtörekvésekről, valamint a felújításokról az iskola igazgatónőjét, Gubić Šelken Klaudiát kérdeztük.
– Egy tavalyi pályázaton nyertünk 13 millió dinárt a nyílászárók cseréjére, így a 400 ablakunkat le tudtuk cserélni. A munka második fele az épületünk utcai része homlokzatának felújítása, idén erre is pályáztunk, és reméljük, hogy tavasszal el tudjuk kezdeni a munkálatokat. A tartományi oktatási titkárság pályázatán mi eszközökre kaptunk pénzt, így biztonsági kamerákat tudtunk vásárolni. Szoktunk pályázatot benyújtani az oktatási minisztériumhoz, a városi önkormányzathoz, a tartományi titkársághoz, tehát folyamatosan figyeljük a lehetőségeket. Mivel az iskolánk épülete nem iskolaépületnek készült, így nincs megfelelő tornatermünk, de ami van, azt szeretnénk felújítani, szintúgy az iskola világítását is. Idén ezekre szeretnénk pályázni.

A patinás épület új, modern ablakokat kapott

A patinás épület új, modern ablakokat kapott


Tavaly több újítást is felvetett az oktatási minisztérium, kezdve a tornaórák számának növelésétől az iskolai egyenruháig. Utóbbit vegyesen fogadják az iskolák, így az igazgatónőt arról is kérdeztük, hogy a Jovan Jovanović Zmaj iskolában be lesz-e vezetve az iskolai egyenruha.
– A múlt évben elkezdtük a felmérést az egyenruhákkal kapcsolatban, a körkérdés eredménye negatív lett. Bár az alsós tagozatokban még lelkesek, és be lehetne vezetni, a felsős tagozatok nem örülnek az ötletnek. Megterveztük a formát, lehetett szavazni is, ám a szülőket a legjobban az érdekli, hogy ki fog ezért fizetni. Sem a szülők, sem a tanulók nem lelkesednek az ötletért – tudhattuk meg az igazgatónőtől.
– Ezenkívül az egészséges uzsonna is kérdéses. A mi iskolánkban van kantin, ezen kívül van, aki az iskolában uzsonnázik, és van, aki magának vásárol. A szülők is szeretnék, hogy a gyerekek egészségesebben egyenek, így van, aki otthonról hozza az uzsonnát, ám a gyerekek ezt nem szokták szeretni, és inkább vásárolnak valamit. Konyhánk nincs, mint említettem, ez az épület nem iskolának épült, és bár a termeink fel vannak újítva és világosak, előbb a tornatermet szeretnénk biztosítani. A tornatermünkben van tornaóra ugyan, a külön tornaórát pedig közös aktivitással szoktuk megoldani, akár a sportpályán, akár úszással, télen pedig korcsolyázással egy-egy hétvégén.
Az igazgatónőt végül az informatikai oktatásról kérdeztük, ami ötödik osztálytól válik kötelezővé az általános iskolákban.
– A kötelező informatikai oktatással kapcsolatban a tanáraink részt vettek a szemináriumon, akárcsak a testneveléssel kapcsolatban. A mi informatikatermünk jól felszerelt, az előző évben került felújításra, 30 számítógépünk van, így a kötelező informatika-oktatással nincs fennakadásunk. Minden tantermünk felszerelt számítógéppel és projektorral is. Ami még az informatikához kapcsolódik, az az, hogy a mi iskolánk részt vett az elektronikus napló próba-projektjében, január közepén részt vettünk a szükséges továbbképzésen, és így most az informatikatanár és én a második félévtől megkezdtük az elektronikus napló vezetését is.