2024. április 24., szerda

Érkezik a területalapú támogatás

Olcsó hiteleket lehet igényelni a tavaszi munkálatokhoz

Branislav Nedimović agrárminiszter a hétvégén bejelentette, tegnaptól, azaz hétfőtől folyósítják a bejegyzett mezőgazdasági termelőknek a hektáronkénti 4000 dináros, területalapú támogatást.

A tárcavezető bejelentése szerint a héten kezdik meg az államilag támogatott hitelek folyósítását is. A 40 évnél fiatalabb termelők számára az eddigi 8-9 százalékról 1 százalékra csökkentik a kamatot, és az ennél idősebbeknek is csak 3 százalékos kamattal kell számolniuk.

Nedimović emlékeztetett arra, hogy lezárult a szerbiai termelők számára meghirdetett IPARD-pályázatok első két köre. A miniszter elégedett az eddigi érdeklődéssel. Elmondta: 476 személy pályázott, s lehet, hogy ez valaki szerint kevés, ám tudni kell, hogy a környező országokban, amelyekben korábban is hozzáférhetők voltak az európai uniós mezőgazdasági alapok, az idén 70-80 termelő jelentkezett a pályázatokra. Igaz, hogy mi nagyobb ország vagyunk, ám a pályázók száma már megközelíti az 500-at. Nyilvánvaló tehát, hogy van értelme ennek a támogatási rendszernek. A következő körben feldolgozó kapacitásokra lehet majd európai támogatást igényelni, az év végéig pedig összesen hét pályázatot írnak ki.

Nedimović ismételten hangsúlyozta: nagyon fontos olyan rendszert kidolgozni, amelyben a kedvezményes árú gázolaj csak azok számára lesz hozzáférhető, akik valóban mezőgazdasággal foglalkoznak.

– Ezt igyekszünk most megoldani a Pénzügyminisztériummal és a mezőgazdasági társulásokkal. Bonyolult kérdés, külön kell választanunk azokat, akik valóban termelnek azoktól, akik bejegyeztették ugyan a gazdaságukat, de valójában nem foglalkoznak mezőgazdasággal. Nem szabad megengednünk, hogy illetéktelenek visszaéljenek az olcsó gázolaj vásárlásának lehetőségével. Tökéletesen megbízható rendszert kell kidolgoznunk, a mesterkedésnek még az árnyéka sem férhet hozzá az eljáráshoz – fogalmazott a mezőgazdasági miniszter, amikor a hétvégén a szerémségi Herkóca és Jarak között megtekintette a Száva töltésének építésén folyó munkálatokat.